Hlavní obsah

Českou filharmonii čeká tento týden první zahraniční turné 126. sezony

Foto: Shutterstock.com

„Ilustrační foto.“

Reklama

Českou filharmonii (ČF) čeká tento týden první zahraniční turné 126. sezony. Vystoupí 26. a 27. srpna na festivalu v rakouském Grafeneggu.

Článek

Na festivalu v areálu zámku Grafenegg ve vinařském kraji Wachau v Dolních Rakousích, kam je ČF zvána opakovaně, zazní první den skladby Mysterium času Miloslava Kabeláče a Pátá symfonie Gustava Mahlera a o den později Osmá symfonie Antonína Dvořáka a Druhý klavírní koncert Johannese Brahmse. ČTK o tom informoval mluvčí ČF Luděk Březina.

„Sólistou druhého večera bude letos pětasedmdesátiletý rodák z Litoměřic Rudolf Buchbinder, který festival v Grafeneggu umělecky vede od jeho založení v roce 2007 a který jen o několik dnů později vydá u Deutsche Grammophon komplet Beethovenových klavírních sonát,“ uvedl Březina. „Jedná se o nahrávku živých koncertů z roku 2014, kdy mu v rámci Salcburských slavností bylo jako prvnímu umělci v dějinách festivalu umožněno provést všech 32 sonát v průběhu jediného ročníku,“ dodal.

ČF by měla pod vedením Semjona Byčkova zahájit svou 126. sezonu 29. září v pražském Rudolfinu Leningradskou symfonií Dmitrije Šostakoviče. Šéfdirigent a umělecký ředitel Byčkov připraví i dalších sedm abonentních programů. Rezidenční umělkyní bude čínská klavíristka Wang Jü-ťia. Vystoupí v Rudolfinu jako sólistka ve třech programech a zároveň v samostatném recitálu v rámci Českého spolku pro komorní hudbu. Na velká turné plánuje orchestr vyrazit do Vídně, Berlína a Londýna.

Hlavní hostující dirigent Jakub Hrůša mimo jiné připraví 17. listopadu Koncert pro svobodu a demokracii, věnovaný poselství sametové revoluce, na němž zazní skladby Sergeje Rachmaninova, Leoše Janáčka a Witolda Lutoslawského. Z dalších hvězd se k orchestru vrátí Anne-Sophie Mutterová, která s Pablem Ferrándezem provede a nahraje Brahmsův Dvojkoncert pro housle, violoncello a orchestr. S orchestrem dále vystoupí houslistka Karen Gomyová, klavíristé Marc-André Hamelin, Zoltán Fejérvári a Bertrand Chamayou či varhaník Thierry Escaich.

Reklama

Doporučované