Hlavní obsah

V Česku jej viní z obřího daňového úniku. Teď se Brit dostal ven z cely

Foto: Seznam.cz, Seznam Zprávy

Lakhbir Singh Sandhu byl obžalován v kauze obchodů s Pražskou plynárenskou.

Reklama

Městský soud v Praze propustil na svobodu muže, který čelí obžalobě z daňového úniku při miliardovém obchodu s Pražskou plynárenskou.

Článek

Po necelých dvaceti měsících byl propuštěn z vazby Brit Lakhbir Singh Sandhu.

Muž čelí v Česku obžalobě, že se měl podílet na daňovém úniku při téměř miliardovém obchodu s městskou firmou Pražská plynárenská.

O tom, že se Sandhu dostane z vazby, v níž je držen od ledna 2019, na svobodu, rozhodl v pátek Městský soud v Praze.

„Byl propuštěn proto, že se soud shodl s obhajobou, že tvrzení obžaloby o jeho vině se v průběhu hlavního líčení zatím neprokázala a soud nevidí důvod, proč nadále obviněného stíhat vazebně, když se soudem plně spolupracuje,“ uvedl pro Seznam Zprávy advokát Jiří Slováček, který Sandhua zastupuje.

A podobně se vyjádřila také mluvčí městského soudu Markéta Puci.

„Soud má za to, že vzhledem k dosavadnímu přístupu obviněného k vyšetřování pominul důvod vazby útěkové, nadto vzhledem k dosavadním výsledkům dokazovaní výrazně zesláblo také důvodné podezření ze žalované trestné činnosti,“ uvedla Puci.

Rozhodnutí o propuštění muže z vazby je pravomocné, protože státní zástupce Ondřej Trčka proti němu nepodal stížnost.

Kauza, ve které Sandhu figuruje, souvisí s jeho působením na pozici obchodníka s plynem ve firmě B&A Capital Trading. Této společnosti zaplatila Pražská plynárenská v roce 2015 téměř miliardu korun za dodávku plynu přes německou burzu.

Jenže dodavatelé B&A Capital Trading poté mimo jiné neodvedli daň. A peníze, které firmě Pražská plynárenská vyplatila, byly podle Specializovaného finančního úřadu vyvedeny do zahraničí a poté vybrány v Rumunsku, Turecku nebo na Kypru. Škoda je podle vyšetřovatelů přes 200 milionů korun.

Před soudem Sandhu dříve řekl, že postupoval podle směrnic, kterými se řídí i jiné společnosti, jež se zabývají nákupy zemního plynu.

Upozornil, že v rámci společnosti pracoval jako konzultant a obchodník, a neměl tudíž žádné rozhodovací pravomoci.

Podle zjištění Seznam Zpráv byl v rámci této kauzy již obviněn bývalý šéf společnosti B&A Capital Trading a hlavní postava celé kauzy Američan Shavez Ijaz Awan. Vedle něho byl pak obviněn také další Brit Clive Lewis Woodward. Ten se stejně jako Sandhu podílel na nákupu plynu přes německou burzu.

Reklama

Doporučované