Hlavní obsah

Český Krumlov opravil památkově chráněnou lávku Rechle

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Český Krumlov dokončil opravu památkově chráněné lávky Rechle z 18. století, jejíž šindelová střecha byla v havarijním stavu.

Článek

Práce za dva miliony korun trvaly tři týdny, o týden méně, než stavební firma plánovala. Nová střecha je stejně velká jako předchozí, dělníci použili šindel z modřínu. Je trvanlivější než smrkový, který tam byl před opravou. ČTK to dnes řekla mluvčí radnice Petra Nestávalová. Lávka spojuje části Nové Spolí a Plešivec. Vedle ní je jez s propustí, kudy v létě projedou statisíce vodáků.

První část prací za 590.000 korun udělalo Pokrývačství Bušta loni. Střecha byla v havarijním stavu, napadená hnilobou a rozpadala se. „Začínalo zatékat do dřevěné konstrukce lávky. Výměnou střechy se prodloužila životnost této významné památky,“ uvedl starosta města Dalibor Carda (SN-Město pro všechny).

Dřevěná krytá lávka je na předměstí Nové Spolí. Je dlouhá 110 metrů, široká 2,7 metru a vysoká 4,1 metru. Současná lávka nahradila v letech 1794 až 1798 starší konstrukci, podle projektu ředitele schwarzenberské vodní dopravy Josefa Rosenauera. Počítaly se z ní vory, které pod ní proplouvaly. Poslední velká oprava se dělala v 80. letech minulého století. „Je to jedna z nejdelších krytých lávek z konce 18. století na našem území. Je cenným příkladem řemeslné zručnosti a estetického cítění našich předků,“ uvedli památkáři.

Český Krumlov opravuje i další mosty. Do polovina června chce zrekonstruovat provizorní most u pivovaru, který je v havarijním stavu a od loňského léta po něm nemohou jezdit těžší auta. Tento most je jediná možnost, jak tato vozidla mohou vjet do historického jádra města. Do dvou let radnice opraví i Lazebnický most, jejž napadla dřevokazná houba. Tento most je kulturní památkou, spojuje střed města s hradem a zámkem.

Reklama

Doporučované