Hlavní obsah

Český lev skončil, venku zábava pokračovala „na vlastní pěst“. Řeší to policie

Foto: Profimedia.cz

Shlukování účastníků Českého lva před Rudolfinem prověřuje policie. Fotografové u stolků zachytili třeba Ivana Trojana či Barboru Polákovou.

Reklama

Policisté prověřují chování některých účastníků sobotního předávání filmových cen Český lev. Podmínkou účasti byl negativní test na covid-19 a nastavena byla přísná hygienická pravidla. Ne všechna se ale dodržovala.

Článek

Na dvou fotografiích, které se objevily na sociálních sítích, postávají kolem stolků s popelníky těsné hloučky účastníků bez roušek či respirátorů a pokuřují, popíjejí kávu z kelímku nebo se jen tak baví s kolegy.

Na fotografiích byli v družném hovoru zastiženi třeba herci Ivan Trojan se synem Josefem nebo herečka a zpěvačka Barbora Poláková.

Pořadatelé akce už dlouho před jejím konáním informovali o tvrdých podmínkách, které budou muset dodržet, aby se akce mohla uskutečnit.

„Přípravy na letošního Českého lva provázela přísná bezpečnostní opatření, včetně PCR testů účastníků, čištění prostor Rudolfina ozonem, povinnosti nošení respirátorů a podobně. Jako pořadatelé však ručíme pouze za průběh akce uvnitř prostor konání, nikoliv za dění venku. Situace, která nastala, nás samozřejmě mrzí,“ řekl prezident České filmové a televizní akademie Ivo Mathé.

Podle mluvčí Českých lvů Silvie Markové byl večer koncipován nikoliv jako kulturní akce, ale jako výroba televizního pořadu. Žádný raut, večírek nebo afterparty proto nebyly jeho součástí a pobyt před Rudolfinem už byl na zodpovědnosti každého z účastníků.

O tom, že se policisté pustili do prověřování, informoval na svém Twitteru místopředseda vlády Jan Hamáček (ČSSD).

„O situaci jsme se dozvěděli o víkendu z médií, věc prověřujeme. V případě zjištění porušení nařízení věc předáme správnímu orgánu,“ uvedl mluvčí pražské policie Jan Rybanský.

Příslušným správním orgánem by měla být pražská hygiena. „Dostaly se k nám fotky, ale oficiální podnět jsme zatím neobdrželi. Pokud ho dostaneme, budeme se jím zabývat, zejména nedodržením rozestupů a roušek,“ řekla Seznam Zprávám pražská hygienička Zdeňka Jágrová. Hygienici budou muset všechny osoby nejprve ztotožnit.

Podle Jágrové konání události povolovalo Ministerstvo zdravotnictví. To před několika týdny umožnilo třeba i účast několika stovek diváků na zápase Slavie Praha, kde účastníci rovněž nedodržovali rozestupy. I je poté prověřovala pražská hygiena.

Mluvčí Ministerstva zdravotnictví Barbora Peterová však popřela, že by událost resort povoloval. „Ministerstvo zdravotnictví v případě předávání Českých lvů nevyřizovalo žádnou žádost o výjimku z krizových opatření vlády, a tedy ani žádnou výjimku neudělilo,“ uvedla.

Aktualizováno: V posledním odstavci jsme doplnili vyjádření Ministerstva zdravotnictví týkající se povolení akce.

Reklama

Doporučované