Hlavní obsah

Český ráj realitních makléřů čeká regulace. Návrh je nedostatečný a slabý, zní od kritiků

Rozhovor s Janem Píbilem.Video: Zuzana Černá, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Realitní makléři zřejmě budou muset mít v budoucnu vysokoškolské vzdělání nebo potřebnou kvalifikaci. Vláda v pondělí schválila návrh zákona, který mění dosavadní volnou živnost realitního makléře na živnost vázanou s požadavky na odbornou kvalifikaci.

Článek

Zákon nově stanovuje podmínky pro vykonávání profese realitního zprostředkovatele. Tou hlavní je vzdělání. Kdo bude chtít být v certifikovaném rejstříku Ministerstva pro místní rozvoj, bude muset mít vysokou školu ekonomického nebo právnického směru, nebo střední školu s maturitou a praxi. Případně rekvalifikační kurz a příslušnou zkoušku.

„Říkáme tomu makléřská maturita. Jde o test, praktickou zkoušku makléře a ústní zkoušku v podobě otázek autorizovaných specialistů,” popsal Seznamu Jan Píbil z VRK Academy, který se podílí na tvorbě testů.

Od zkoušek pro makléře si slibuje zlepšení i ministerstvo. „Právě díky novému zákonu a novým podmínkám to nebude již podnikání v garážových podmínkách. Cílem je nastavit komunikaci mezi klienty a makléři a navrátit prestiž tomu oboru,“ okomentovala dnes postoupení zákona Sněmovně ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO).

Důležitou změnou je také požadavek na pojištění odpovědnosti. Pokud jej makléř mít nebude, od příštího roku mu bude hrozit pokuta až milion korun. Živnost makléře bude taky nově vázaná. Provizi pak bude možné platit až po písemném uzavření kupní smlouvy. To všechno jsou opatření, která mají přispět k větší důvěryhodnosti profese.

Ostatně právě proto sami makléři po regulaci a zákoně dlouhodobě volají. Sám Píbil by ale byl při psaní zákona ještě ostřejší. „Jak není realitní trh regulovaný zákonem, tak makléři mají volnou ruku. Je to hlavně o praxi, zkušenostech a vzdělání. Dneska je to volná živnost, takže pokud je někomu 18 let a má čistý trestní rejstřík, tak může dělat reality,” dodal Píbil.

Podobně mluví i provozní provozní ředitel Fincentra Reality Martin Fojtík. „Jsme určitě rádi, že se zákon plánuje zavést. Domníváme se však, že současný návrh je bohužel příliš vágní a chybí mu důraznost. Podmínky v něm jsou nastavené obecně a velmi těžce dokážou trh regulovat,“ říká Fojtík.

Česko je přitom z kvantitativního pohledu makléřskou velmocí. Prodejem, nákupem nebo pronájmem nemovitostí se živí přes 14 tisíc lidí. To je mnohem víc, než je v podobně velkých zemích obvyklé.

Reklama

Související témata:

Doporučované