Hlavní obsah

Český teenager pobláznil New York. Překonal rekord, má vlastní hashtag a góly táhne slavné Rangers

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Filip Chytil získal pevné místo v sestavě New York Rangers a fanoušci z Manhattanu na něj šílí. Na sociálnících sítích má český teenager vlastní hashtag, v NHL dal gól v pěti zápasech za sebou.

Reklama

Teprve devatenáctiletý Filip Chytil splácí důvěru trenéra New York Ragners a stává se idolem fanoušků nejslavnějšího amerického klubu. V NHL vstřelil gól v pěti zápasech za sebou, to se žádnému českému teenagerovi v historii ligy nepovedlo. Na sociálních sítích pro něj vznikl speciální hashtag #Chytilmania.

Článek

Je to už dávno, co byl New York zvyklý milovat české hokejisty. Třeba před třinácti lety jich Rangers na soupisce měli hned sedm. Jaromír Jágr tehdy na Manhattanu dominoval a byl suverénně nejproduktivnějším hráčem týmu, jehož základní osu tvořili také Martin Straka, Martin Ručinský, Petr Sýkora, Petr Průcha, Michal Rozsíval a Marek Malík. Čtyři z nich byli na konci sezony našlapaní v TOP 5 bodování týmu.

Někteří si jistě vzpomenou i na vtipnou reklamu, ve které Jaromír Jágr učil česky jednoho z fanoušků a zákeřně ho navedl, aby Petru Průchovi při cestě do kabiny řekl, že „smrdí jako prase”.

Od mimořádně úspěšné éry už uplynula spousta let, během kterých v útrobách Madison Square Garden na 7. avenue nikdo česky kvůli našim hokejistům nikdo nepromluvil. Posledním českým hráčem v poli, jenž oblékl modrý dres se šněrováním, byl v roce 2013 Roman Hamrlík. Rozhodně se přitom nedá říct, že by v týmu vyčníval. Přišel až na konci sezony, odehrál za Rangers dohromady jen čtrnáct zápasů a ukončil kariéru. Stejně jako brankář Ondřej Pavelec, který v New Yorku odchytal minulou sezonu jen 19 zápasů a také s hokejem skončil.

Až teď se na tribunách nejslavnější arény na světě znovu objevují české vlajky. A davy lidí v centru světové metropole šílí z kluka, od kterého to už v téhle sezoně nikdo nečekal.

Teprve devatenáctiletý Filip Chytil v noci na čtvrtek vstřelil gól již v pátém zápase za sebou, jeho gól byl navíc už podruhé vítězný. Na přepis jednoho z historických milníků českých hráčů se přitom nečekalo dlouho, Chytil se trefil už v prvním střídání. Hned po 29 vteřinách doklepl do branky vlastní sraženou přihrávku, Rangers ovládli zápas s Islanders 5:0.

Nejdelší gólové série aktuální sezony:

Nathan MacKinnon (6)

Auston Matthews (6)

Filip Chytil* (5)

Cam Atkinson* (5)

Connor McDavid (5)

Timo Meier (5)

*Filip Chytil a Cam Atkinson mohou sérii dál natahovat. Ostatní už ji přerušili zápasem, ve kterém gól nedali.

„Chtěl jsem nahrávat Kreiderovi na zadní tyč, aby střílel do prázdné brány. Puk se ale odrazil ke mně a jen jsem ho uklidil do sítě. Žádná speciální branka,” řekl Chytil po utkání.

Chytil trefou přepsal jeden rekord: Je vůbec prvním českým hráčem v historii, který coby ještě teenager vstřelil v lize gól v pěti zápasech za sebou. A je také prvním teenagerem, kterému se to povedlo v dresu New York Rangers.

Velmi podobnou sérii coby nováček měl na Manhattanu i již zmíněný Petr Průcha. Ten se trefil v premiérové sezoně za Rangers šestkrát v řadě. Jemu ale v té době bylo třiadvacet a na krku měl narozdíl od Chytila zlato z domácí Tipsport extraligy i světového šampionátu v roce 2005 ve Vídni.

Chytilova kariéra se rozjíždí pozvolna a nutno říct, že v hierarchii Rangers zcela nečekaně. V úvodních sedmnácti zápasech sezony si český hokejista připsal jen tři asistence, navíc nedostával příliš prostoru. Na ledě strávil jen něco málo kolem deseti minut. Spekulovalo se, jestli pro jeho rozvoj nebude lepší hrát pravidelněji na farmě v nižší AHL.

Všechny tyhle plány ale rodák z Kroměříže zametl posledním týdnem snů. Po pěti trefách v řadě New York jsou fanoušci z českého hráče k u vytržení, na Manhattanu se strhla doslova Chytilova mánie. To ostatně potvrzuje i hashtag #ChytilMania, kterým nadšený klub i jeho fanoušci sdílí každou Chytilovu akci.

„Je to něco speciálního. Jsem hlavně moc šťastný za to, že jsme po dlouhé době porazili Islanders,” odvětil novinářům Chytil a naznačil, že se nechce bavit příliš o sobě, ale o týmu. Ten totiž nedokázal v městském derby svého rivala porazit osmkrát za sebou. Náladu v Rangers navíc umocňuje i pohled na tabulku. Přestože analýzy pasovaly tým procházející generační obměnou do spodních pater, drží si Chytil a spol. i na konci listopadu pozici zaručující play off.

Chytil teď navíc může v rekordech pokračovat. Pokud se trefí i v noci na sobotu, vyrovná zápis Stevena Stamkose, Patricka Laineho a Sidney Crosbyho. Tihle jediní se od výluky v roce 2004 dokázali jako teenageři trefit za sebou i v šesti zápasech. Navíc Chytil hraje o vyrovnání a třeba i prodloužení nejdelší gólové série aktuální sezony.

Reklama

Doporučované