Hlavní obsah

Český úspěch. Plicní ventilátor CoroVent získal americkou certifikaci

Video: Rozhovor s Jiřím Dennerem, jehož firma vyrábí CoroVent.Video: Zuzana Kubátová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Český výrobce plicního ventilátoru CoroVent získal americkou certifikaci FDA EUA. Ta mu umožní prodej v desítkách zemí světa. Třebíčská firma už jich vyrobila téměř 400. Přístroj pomáhá při léčbě akutních stavů nemoci covid-19.

Článek

Společnost MICo Medical, která v koronavirové krizi vyvinula spolu s Fakultou biomedicínského inženýrství ČVUT plicní ventilátor CoroVent, udělala velký skok v jeho masivním rozšíření. Získala americkou certifikaci FDA EUA (Emergency Use Authorization), která umožní jeho jednodušší prodej v zahraničí.

„Absence FDA certifikace se totiž ukázala být naprosto zásadní a několik potenciálně velmi zajímavých a lukrativních obchodů jsme kvůli tomu skutečně nerealizovali. Proto jsme společně s ČVUT vynaložili obrovské úsilí k jejímu získání a dnes, po téměř čtyřech měsících intenzivní práce, mohu říct – povedlo se,“ říká majitel skupiny MICo Jiří Denner. Podle něj je v současné době přístroj certifikovaný pro použití v urgentních případech a celá řada zemí už tento certifikát považuje za dostačující záruku funkčnosti a bezpečnosti přístroje.

Na jeho slova navazuje hlavní vynálezce CoroVentu, profesor Karel Roubík z Fakulty biomedicínského inženýrství ČVUT: „V uplynulých týdnech jsme americké straně dodali takové množství podkladů, že více už ani nebylo možné. První a řekl bych nejdůležitější potvrzení v podobě mezinárodně uznatelného certifikátu jsme získali. Teď před námi stojí další výzvy, jako je například certifikát CE zdravotnického zařízení. S MICo Medical na tom již usilovně pracujeme.“

V první fázi sériové výroby vyrobilo MICo Medical necelých 400 kusů CoroVentů. Část z nich se zavázalo vyrobit v crowdfundingové kampani na Donio.cz a další desítky kusů pak vyrobilo pro nezávislé testování a mezinárodní obchodní účely. Přestože reakce z míst, kde měli možnost CoroVent vyzkoušet, byly pozitivní, bez platné certifikace byl nákup většího množství ventilátorů problematický a v řadě případů i nemožný.

CoroVentu se daří i na evropském poli. Získal druhé místo v hackathonu EUvsVirus, který byl největší panevropskou online akcí tohoto typu a který iniciovala Evropská komise společně s Evropskou radou pro inovace. CoroVent se umístil také na 2. místě na hackathonu Hack the Crisis Czech Republic, který pořádala Agentura pro podporu podnikání a investic CzechInvest. V Evropě v těchto měsících nevznikl žádný obdobný projekt, který by se dostal do fáze výroby a certifikace. Zájem o CoroVent projevila OSN a další partneři.

Reklama

Doporučované