Hlavní obsah

V Číně není bezpečno. Bojkotujte olympiádu v Pekingu, vyzval kanadský politik

Foto: Profimedia.cz

Přípravy na zimní olympijské hry v Pekingu už probíhají ve velkém.

Reklama

Lídr kanadské konzervativní opoziční strany varoval, že pro Kanaďany nemusí být cesta na zimní olympiádu v Pekingu bezpečná. Slova zazněla v den, kdy byl v Číně odsouzen kanadský podnikatel k 11 letům za mřížemi.

Článek

Erin O'Toole na úterní tiskové konferenci v Ontariu uvedl, že se „blížíme k bodu, kdy pro Kanaďany, včetně olympijských sportovců, nebude bezpečné cestovat do Číny.“ Jeho slova zazněla chvíli předtím, než si kanadský podnikatel Michael Spavor vyslechl rozsudek 11 let v čínském vězení za špionáž.

Spavora zatkli v roce 2018. Jen o několik dní dříve v Kanadě došlo k zadržení finanční ředitelky společnosti Huawei Meng Wan-čou. Spojené státy se s představitelkou Huawei soudí kvůli údajným finančním podvodům a zamlčování obchodní spolupráce s Íránem.

Středeční verdikt ve Spavorově kauze sledovali diplomaté z desítek zemí na půdě kanadské ambasády v Pekingu. Zatím nejasný zůstává osud jejich kanadského kolegy, bývalého diplomata Michaela Kovriga. Čínský soud také zamítl odvolání třetího souzeného Kanaďana Roberta Schellenberga, kterému Číňané po zatčení Meng Wan-čou náhle přiřkli trest smrti.

O'Toole k tématu blížících se olympijských her v Pekingu uvedl, že by „Kanada měla zvážit bojkot“. „Budeme vše ještě velmi pečlivě sledovat. Peking musí vědět, že svět sleduje genocidu, která probíhá proti Ujgurům. Viděli jsme, co se děje v Hongkongu, sledujeme i situaci se Schellenbergem, Spavorem a Kovrigem,“ řekl.

Čínu za odmítnutí Schellenbergova odvolání označil za „cizí vládu, která z politických důvodů plánuje vzít Kanaďanovi život“. Čínské rozhodnutí je podle něj „neomluvitelné“ a výsledky kauz Spavora a Kovriga by Kanaďanům pomohly zodpovědět otázku, zda je cestování do Pekingu na olympijské hry bezpečné.

O'Toole se tímto připojuje k sílícím hlasům volajícím po bojkotu zimní olympiády kvůli masovému porušování lidských práv v Číně. Proti stojí více než 180 lidskoprávních skupin. Na začátku roku koalice lidskoprávních organizací zaměřujících se na podporu Tibetu, Tchaj-wanu, ujgurských menšin a Hongkongu vyzvala světové vlády, aby akci bojkotovaly. V opačném případě by dle nich mohly čínskou vládu v jejich činech „povzbudit“.

Mluvčí čínského ministerstva zahraničí Wang Wen-pin v reakci na dopis uvedl, že snahy o bojkot „nebudou mezinárodním společenstvím podporovány a nemají šanci uspět“.

Kritika se ze strany organizace Human Rights Watch snesla i na Mezinárodní olympijský výbor (MOV) za „selhání při provádění hodnocení rizik lidských práv“. „MOV ví, že čínské úřady svévolně zadržují Ujgury a další muslimy, rozšiřují státní dohled a umlčují mnoho mírových kritiků,“ řekla v únoru čínská ředitelka organizace Human Rights Watch Sophie Richardsonová. „Jeho neschopnost veřejně čelit závažnému porušování lidských práv v Pekingu je výsměchem jeho vlastním závazkům a tvrzením, že olympijské hry jsou ‚silou dobra.“

Americký olympijský a paralympijský výbor však uvedl, že je přesvědčen, že je efektivnější zapojit Čínu přímo do záležitostí týkajících se lidských práv. Dle výboru by bojkot jen „negativně ovlivnil sportovce, ale globální problémy by účinně nevyřešil“.

Číňané se přípravě svých vlastních olympijských her, které se mají konat od 4. do 20. února 2022, věnují naplno. Čínský prezident prohlásil, že přípravy jsou pro komunistickou stranu zásadní prioritou a že událost vyžaduje morální a materiální podporu jak čínského státu, tak i veřejnosti.

Foto: Seznam Zprávy

Foto: Seznam Zprávy

Reklama

Související témata:

Doporučované