Hlavní obsah

Video: Čeští hasiči dorazili do Řecka a natočili spálenou zem

Hasičská jednotka už dorazila na místo. Ve vesnici Doxa, nedaleko jezera Ladon zbudovali hasiči základní tábor a provedli průzkum přiděleného sektoru.Video: twitter/hasici_cr

 

Reklama

aktualizováno •

Čeští hasiči dorazili nad ránem do řecké metropole Atény. Po doplnění paliva a vody se přesunuli na místo nasazení na poloostrově Peloponés, kde budou pomáhat hasit lesní požáry.

Článek

Čeští hasiči vyrazili na cestu v sobotu dopoledne z jižní Moravy a podle informací českého hasičského sboru český konvoj 15 hasičských vozů s 36 hasiči překročil hranici mezi Bulharskem a Řeckem v neděli kolem 20:00 a nad ránem pak dorazil do Atén.

„Noční přesun k Aténám proběhl bez komplikací. Na místní hasičské stanici jsme doplnili palivo, naplnili cisterny vodou a přesouváme se do místa nasazení poblíž města Megalopolis, v jihozápadní části Arkádie, kam bychom měli dorazit kolem 10:00,“ uvedl sbor na Twitteru.

Hasiče v řecké metropoli přivítal i český velvyslanec v Řecku Jakub Karfík a označil příjezd hasičů za mimořádnou pomoc.

„Rozhodnutí i přesun jednotky byly nesmírně rychlé. S řeckou stranou je dobrá spolupráce, velice operativně přesouvají konvoj, kde je to zapotřebí, a zajistili cestu,“ řekl Radiožurnálu velvyslanec Karfík.

Kolem dnešních 10:00 by měli dorazit k městu Megalopolis na poloostrově Peloponés.

Přesné úkoly, které je čekají, se čeští hasiči od řeckých kolegů dozvědí až na místě. „Vůbec netušíme, jestli se Řekové soustředí na obranu a evakuaci, nebo se pokouší hasiči omezit průběh těch lesních požárů,“ dodal pro Radiožurnál velitel jednotky Richard Franc. Češi už se setkali s řeckým styčným důstojníkem, který je bude provázet po celou dobu nasazení v zemi.

Hasičská jednotka už dorazila na místo. Ve vesnici Doxa, nedaleko jezera Ladon zbudovali hasiči základní tábor a provedli průzkum přiděleného sektoru, uvedl velitel Richard Franc na Twitteru sboru.

Zahraničí pomoc oceňují i samotní Řekové. V neděli večer jim na Twitteru poděkoval řecký premiér Kyriakos Mitsotakis.

„Chci vyjádřit naši upřímnou vděčnost všem zemím, které vyslaly pomoc a prostředky na hašení požárů,“ uvedl Mitsotakis. Polovinu z 22 těchto zemí tvoří členové Evropské unie. Kromě Česka jsou mezi nimi i Slovensko, Rakousko, Německo, Francie či Polsko.

Největší pomoc Řecku slíbila Francie: 243 hasičů, tři letadla na hašení požárů a 58 kusů jiné techniky. Ze Slovenska vyjelo v neděli do Řecka 75 požárníků a 30 kusů techniky.

Češi pomáhají s hašením i v sousední Albánii. Zde už zasahuje policejní vrtulník s hasicím vakem a pětičlennou posádkou.

Češi pomáhají hasit požáry i v sousední Albánii.Video: twitter/PolicieCZ

Reklama

Doporučované