Hlavní obsah

ČEZ zvyšuje tržby i zisk, ale dividendu vyplatí jen 24 korun na akcii

ČEZ zvyšuje tržby i zisk, ale dividendu vyplatí jen 24 korun na akcii.Video: Jan Marek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Energetické společnosti ČEZ vzrostl v prvním čtvrtletí letošního roku čistý zisk meziročně o 14 procent na 8,3 miliardy korun. Tržby firmy se meziročně zvýšily o 12 procent na 51,8 miliardy korun. Hospodářské výsledky firma zveřejnila v tiskové zprávě.

Článek

Vedení společnosti dnes uvedlo, že za loňský rok navrhne vyplatit dividendu 24 korun na akcii. Pokud valná hromada 26. června návrh schválí, bude mezi akcionáře rozděleno celkem 12,9 miliardy korun, a stát tak získá zhruba devět miliard. Loni vyplatil ČEZ dividendu 33 korun na akcii, stát dostal 12,4 miliardy.

Zvýšení zisku v úvodním čtvrtletí letošního roku bylo způsobeno zejména růstem cen vyrobené elektřiny a vyšší výrobou v jaderných elektrárnách. „Po letech meziročních poklesů realizačních cen vyrobené elektřiny se v našich výsledcích projevuje růst cen elektřiny na velkoobchodních trzích, a navíc se nám podařilo meziročně vyrobit o 1,1 terawatthodin elektřiny více,“ uvedl předseda představenstva a generální ředitel ČEZ Daniel Beneš. Dodal, že hospodářské i provozní výsledky prvního čtvrtletí jsou v souladu očekáváním vedení firmy.

Naopak negativně se v hospodaření firmy projevily vyšší náklady na emisní povolenky pro výrobu elektřiny. Důvodem byl růst jejich tržních cen i nižší počet bezplatně přidělených povolenek.

Z tradičních zdrojů vyrobil ČEZ v prvním čtvrtletí 16,6 terawatthodin (TWh) elektřiny, o šest procent více než ve stejném období loňského roku. Výroba elektřiny v alternativních zdrojích dosáhla 0,7 TWh, čímž meziročně stoupla o 18 procent. Produkce elektřiny v jaderných elektrárnách stoupla meziročně o 0,5 TWh.

ČEZ je největší česká energetická firma. Majoritním akcionářem firmy je stát, který drží přes ministerstvo financí 70 procent akcií.

Reklama

Doporučované