Hlavní obsah

„Chaos a chybějící vzorky.“ Poslanci došetřili katastrofu na Bečvě

Foto: Tomáš Svoboda

Loni v září otrávily Bečvu kyanidy. Z které výpusti vytekly, dosud není jisté.

Reklama

Komise poslanců, která vyšetřovala otravu Bečvy, kritizuje v závěrečné zprávě především pozdní odběr klíčových vzorků a špatnou koordinaci při vyšetřování příčin havárie.

Článek

Chaotické telefonáty, chybějící jednotné velení a hlavně minimum odebraných vzorků v klíčových fázích ekologické havárie. Sněmovní vyšetřovací komise k otravě Bečvy v pondělí zveřejnila závěrečnou zprávu.

Z 28stránkového dokumentu, který mají Seznam Zprávy k dispozici, vyplývá, že úřady na tak rozsáhlou katastrofu nebyly schopné adekvátně zareagovat.

K havárii došlo loni v neděli 20. září dopoledne. Jedy otrávily Bečvu na 40 kilometrech toku a na území Olomouckého a Zlínského kraje. Úřady při zásahu nepostupovaly koordinovaně. „Chybí jasné rozdělení kompetencí, kdo je hlavní zodpovědnou osobou, a to i třeba v situaci, kdy havárie přesahuje území obce s rozšířenou působností či více krajů,“ uvádí komise.

V den otravy byl na místě jediný zaměstnanec České inspekce životního prostředí (ČIŽP). Není přitom jasné, kdy přesně dorazil. Svědci a zpráva inspekce uvádějí jiné časy. Inspektor z olomoucké „pobočky“ úřadu kvůli své územní příslušnosti řešil otravu až dále po toku, ne v místě kontaminace. Ryby nesly známky otravy už několik stovek metrů nad Choryňským mostem proti proudu řeky, tedy ve Zlínském kraji. Region spadá do působnosti brněnského inspektorátu ČIŽP, jeho pracovníci řešili situaci jen na dálku po telefonu. „Zástupce Oblastního inspektorátu ČIŽP Brno, který vykonával havarijní službu, se na místo havárie na toku Bečva spadající do jeho místní příslušnosti nedostavil a ani o havárii neinformoval ředitele Oblastního inspektorátu ČIŽP Brno,“ konstatuje komise.

Příčiny nejhorší ekologické katastrofy poslední dekády tak v den úniku řešila na místě jen hrstka kompetentních lidí. „Lze vytknout chaotické rozhodování v neděli 20. září 2020, pokud jde o rozhodnutí včasného a kvalitního odběru vzorků vody či zajištění vzorků ryb. Chyběla rychlost těchto odběrů, ty byly provedeny až kolem 17:00 – v době, kdy již začal být tok řeky Bečvy ředěn zvýšeným průtokem odpouštěné vodní nádrže Bystřička. To však může být zapříčiněno i nedostatečným vymezením kompetencí v případě šetření příčin havárií ve vodním zákoně,“ uvádí dále zpráva.

Klíčové vzorky chybí

Do laboratoří se navíc nedostaly některé klíčové vzorky. „Ohledně analýzy vzorků po havárii nepanovala dostatečná koordinovanost. Některé ze vzorků měly být zničeny (vylity), jiné měly být znehodnoceny (vzorky odebrané rybáři),“ píše se v dokumentu.

Šéf inspekce Erik Geuss opakovaně uvedl, že jeho kolegové při zásahu nijak nepochybili.

Policie z otravy viní společnost Energoaqua z Rožnova pod Radhoštěm a jejího jednatele Oldřicha Havelku. Tato výpust se vlévá do Bečvy pod Juřinským mostem. Podle zprávy tam zasahující odebrali vzorky až o den později. Vyšetřování začalo v pátek přezkoumávat Krajské státní zastupitelství v Ostravě.

Co se stalo v řece Bečvě

Závažná ekologická havárie, kterou podle České inspekce životního prostředí způsobily kyanidy, postihla řeku 20. září 2020 v úseku pod Valašským Meziříčím na Vsetínsku až po Přerov. Jedovaté látky podle odborníků poškodily celý vodní biotop a podmínky pro všechny na vodu vázané organismy asi na 40 kilometrech toku. Do kafilerie odvezli rybáři přes 40 tun ryb.

Z výpusti valašskomeziříčské chemičky Deza, která leží jen několik stovek metrů od prvotního úhynu ryb, inspektoři neodebrali v následujícím týdnu ani jediný vzorek. „Tedy došlo k zásadnímu pochybení spolupráce vodoprávního úřadu Valašské Meziříčí a ČIŽP, která ze zákona má v daných situacích být klíčovým odborným partnerem a má při haváriích aktivně spolupracovat a snažit se maximálně zajistit zmapování dané situace a nasměrovat další orgány a složky k adekvátnímu zajištění důkazů,“ píše se ve zprávě.

Reklama

Doporučované