Hlavní obsah

Charlie Hebdo znovu na hraně. Šokoval karikaturou královny a Meghan

Foto: Profimedia.cz

Vévodkyně Meghan s britskou královnou Alžbětou II. na archivním snímku z návštěvy hrabství Cheshire.

Reklama

Francouzský satirický magazín Charlie Hebdo zobrazil na titulní stránce britskou královnu Alžbětu II., jak klečí na krku Meghan podobným způsobem, jakým klečel bělošský policista na černochu Georgeovi Floydovi před jeho smrtí.

Článek

Kontroverzní titulní strana okamžitě vyvolala pohoršení. Vydání časopisu Charlie Hebdo se táže: „Proč Meghan odešla z Buckinghamu“, a zobrazuje rozzuřenou královnu Alžbětu II., které zakleknutá vévodkyně odpovídá: „Protože jsem už nemohla dýchat.“ Narážka zjevně připomíná úmrtí Afroameričana George Floyda, který zemřel po policejním zásahu bělošského policisty.

Odkazuje ale také k rozhovoru prince Harryho a jeho manželky Meghan se slavnou americkou moderátorkou Oprah Winfreyovou. Sussexovi v něm naznačili, že ožehavé téma rasismu se nevyhýbá ani královské rodině. Někdo z jejích členů se měl totiž dotazovat na barvu pleti tehdy ještě nenarozeného Archieho. Konkrétně jak tmavá asi bude. Manželé ale neprozradili kdo. Harry dokonce prohlásil, že tuto informaci „nikdy neprozradí“.

Oprah ale po skončení samotného rozhovoru považovala za důležité sdělit, že jí Harry s Meghan prozradili, že se v žádném případě nejednalo o babičku či dědečka, tedy o britskou královnu či jejího manžela prince Philipa. Nad identitou osoby, která měla nevybíravý dotaz s rasovým podtextem, se tak dá jen spekulovat. Princ William se postavil na obranu královské rodiny. V reakci na rozhovor prohlásil, že „určitě není rasistická“.

Podle Halimy Begumové, šéfky britské analytické společnosti zaměřené na rasovou rovnost Runnymede Trust, je karikatura „po všech stránkách špatná“. „Tohle neposouvá hranice, nikoho nerozesměje ani nebojuje s rasismem. Tyto problémy to snižuje a je to urážlivé, ve všech ohledech,“ napsala na svůj Twitter.

Nové vydání pohoršilo řadu akademiků, běžných uživatelů a dokonce i zastánců královské rodiny. Královna je podle nich na titulce zobrazena v extrémně neuctivém světle - se zarudlýma očima, rozběsněným výrazem a s neoholenýma nohama.

Časopis Charlie Hebdo budí velké vášně dlouhodobě. Ve Francii je nicméně řadou lidí považován za důležitý symbol odluky státu od církve. Podle kritiků nebere obsah magazínu ohledy na problémy, kterým čelí menšiny.

Redakce časopisu se stala v roce 2015 cílem útoku radikálních islamistů poté, co magazín zveřejnil karikatury proroka islámu Mohameda. Při útoku zemřelo 11 lidí. Charlie Hebdo otiskl kontroverzní komiks znovu v loňském roce.

Reklama

Doporučované