Hlavní obsah

„Chceme, aby děti věděly, co je demokracie.“ Jak Letnou zaplnili i rodiče s kočárky

Demonstrace z pohledu lidí. Doprava kolabovala už od tří hodin odpoledne.Video: Petr Švihel, Seznam Zprávy

 

Reklama

Řada rodičů neváhala vyrazit na demonstraci i s malými dětmi.

Článek

Posledních třicet let Praha nic podobného nezažila. A lidé mimořádnost dne pociťovali už během odpoledne na hromadné dopravě. Tramvaje, které směřovaly na Letnou, přestaly zvládat nápor cestujících už kolem třetí hodiny odpoledne.

Řada lidí problémy s hromadnou dopravou tušila, a přijela proto raději na kole. „Přijeli jsme z České Lípy. Autem jsme jeli blíž k Praze a zbytek jsme dojeli na kole,“ říká pár v cyklistickém oblečení.

„Jsem z toho vývoje zděšený, mám rád přírodu a tu Babiš svojí politikou a hospodařením ničí. Nechci, aby v tom moje děti žily,“ dodává cyklista.

Podívejte se na Speciální vysílání Televize Seznam k demonstracím

Speciál Seznamu k demonstracím.Video: Seznam

Právě děti ale rodiče na Letnou brali s sebou. Nejčastěji zůstali ve stínech pod stromy v Letenském parku, odkud celou demonstraci pozorovali. Okraje kolem Letenské pláně byly prakticky v obležení kočárků a hrajících si dětí.

„Bereme je všude s sebou, ale je to vlastně i důležité, ať si tu atmosféru užijí,“ říká otec dvou dětí, který s celou svojí rodinou sedí na trávě v parku a poslouchají řečníky na pódiu.

„Hlavně se ale jedná o jejich budoucnost a je potřeba, aby se všeobecný pojem, co je to demokracie, budoval od nejútlejšího věku,“ dodává matka.

Demonstraci si nenechal ujít ani pán po operaci nohy. Přinesl si vlastní stoličku.

„Chci se zúčastnit demonstrace, protože je to důležité pro každého člověka, který nesouhlasí s vládou Babiše a Zemana,“ vysvětloval.

Na Letnou nakonec dorazilo kolem čtvrt milionu lidí a pořadatelé na závěr oznámili, že další protest chystají na 16. listopadu. Opět má být na Letné.

Reklama

Doporučované