Hlavní obsah

Chceme stovky nových sousedů? Obyvatele brněnského Nového Lískovce čeká s komunálními volbami i referendum

V brněnském Novém Lískovci plánují referendum kvůli novým bytům Video: Tomáš Svoboda, Veronika Sodomová, Jan Kozel, Seznam Zprávy

 

Reklama

Podzimní komunální volby budou často doprovázet obecní referenda. Třeba v brněnském Novém Lískovci místní rozhodnou o bytech pro několik tisíc lidí. Město tam chystá i unikátní projekt družstevního bydlení pro mladé rodiny.

Článek

Zakonzervujeme brněnský Nový Lískovec, nebo spustíme jeden z největších projektů na bydlení v posledních deseti letech města? V lokalitě na úbočí Kamenného vrchu má vzniknout nové sídliště. Až čtyři etapy výstavby měly pro lískovecké znamenat dva tisíce nových sousedů. Po vleklých debatách místních s politiky konečný verdikt určí obecní referendum. V desetitisícové městské části se uskuteční společně s komunálními volbami, tedy pátého a šestého října. Politici zároveň upravují projekt na základě přání místních.

Město v Novém Lískovci plánuje na svých pozemcích dům s pečovatelskou službou, rodinné domy i unikátní projekt družstevního bydlení. „Byty by získaly páry ve věku mezi osmnácti a čtyřiceti lety. Na jedné z dalších rad budeme navrhovat, že se jejich celkový čistý měsíční příjem musí pohybovat mezi 25 000 a 40 000 korun, aby byli schopní pravidelně splácet úvěr. Město bude v družstvu figurovat a mít vliv do té doby, než rodiny úvěry splatí,” vysvětlil lidovecký náměstek brněnského primátora Petr Hladík.

Právě výstavba nových bytovek bude hlavní téma v nadcházejících komunálních volbách v Novém Lískovci. Starostka Jana Drápalová zvolená za sdružení Tři oříšky pro Lískovec vyzývá lidi, aby přišli k volbám i k referendu. „Město chce na svých pozemcích vystavět byty pro seniory i mladé rodiny, které v Brně extrémně chybí. Pro spoustu lidí se stává bydlení ve městě neúnosným. Uděláme všechno pro to, aby lidi k referendu přišli a měli dostatek relevantních informací. Nechceme, aby se rozhodovali jen na základě emocí a nějakých fám,” sdělila starostka.

Několik desítek lidí z Nového Lískovce už protestovalo na zasedání brněnských zastupitelů v minulém týdnu. Městská část vyhlásila obecní referendum na základě petice. „Sesbírali jsme více než 1700 podpisů, tedy zákonnou část pro vyhlášení tohoto typu hlasování. Město ani městská část zatím neodpovědělo na spoustu otázek spojených s výstavbou. Nikdo doteď neřekl, proč tady stavět. Jsou tu geologické i hydrologické problémy. Město představilo jen čtvrtinu plánů na domy, další jsou v myslích bůhví koho. Koukáme tady z betonu na beton a přijde mi šílené tady plánovat další výstavbu,” řekl zastupitel Petr Oupor z Novolískoveckých patriotů. Inicioval petici proti výstavbě.

Lidé budou v referendu odpovídat, jestli chtějí v lokalitě Kamenný vrch povolit výstavbu bytů pro víc než dvě stovky lidí. „Pokud se lidé rozhodnou pro možnost ne, zakonzervujeme Nový Lískovec před jakýmkoli vývojem. Samozřejmě chápu některé obavy občanů. Spousta věcí se v projektu mění na základě jejich přání. Máme tu tři stovky žadatelů o obecní byt. Jsou to mladí lidé z Lískovce. Bez nových bytů odejdou,” dodala starostka.

Reklama

Doporučované