Hlavní obsah

Chcete mě ještě? zeptá se Kalousek. Chystá anonymní anketu v TOP 09

 

Reklama

Místy docela osobní rozhovor s předsedou neúspěšné politické strany necelý den po volební prohře.

Článek

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek rozdá po neúspěchu v krajských volbách kolegům v širším vedení strany lístečky, na které mohou anonymně napsat, jestli si ho ještě přejí ve vedení.

Pokud zjistí, že nemá většinovou podporu, křeslo předsedy opustí. Kalousek, jenž po odchodu Karla Schwarzenberga vedl topku jako lídr do prvních voleb, to prozradil v rozhovoru pro Seznam.

Ve druhé polovině října proto na zasedání takzvaného výkonného výboru, což je čtyřicetičlenné širší vedení TOP 09, rozdá kolegům lístečky, aby napsali názor. „Já jsem samozřejmě připraven vést stranu do konce svého dvouletého mandátu, teď nejsme ani v polovině. Ale musím si být jist, že stejného názoru a stejného přání jsou i mí nejbližší spolupracovníci," říká v rozhovoru Kalousek.

Dorazila vás po vítězství hnutí ANO ještě dnešní zpráva, že Andrej Babiš získal cenu mezinárodního časopisu Emerging Markets za nejlepšího ministra financí střední a východní Evropy za rok 2016? Tedy cenu, kterou jste vy sám získal dvakrát?

Ne, k tomu je potřeba mu blahopřát. A je určitě dobře, že Česká republika je popularizována na finančních trzích tímto způsobem. Jenom je škoda, že si toho zřejmě váží tak málo, že pro léta 2017 a 2018 hodlá zhoršit strukturální deficit. To by se té porotě, která ty ceny uděluje, zcela jistě nelíbilo. Tak jako se to nelíbí žádnému ekonomovi.

Jste hodně zklamaný z výsledků TOP 09? 

Určitě jsme měli vyšší cíle a nebudu to vydávat za úspěch. Na druhou stranu, v minulých krajských volbách, kdy jsme ještě kandidovali v koalici se STAN, jsme pro TOP 09 vytěžili devatenáct krajských mandátů. Teď jsme získali také devatenáct krajských mandátů, takže já bych mohl voličům poděkovat za to, že, na rozdíl třeba od ODS, ČSSD nebo KSČM, jsme žádný mandát co do počtu neztratili. Ale pochopitelně ty cíle jsme měli mnohem větší. Za úspěch to nemohu pokládat už jenom proto, že se nám nepodařilo ve všech krajích dostat se do zastupitelstva.

Udělal jste vy sám osobně nějakou chybu?

Všichni chybujeme. Těžko říct, že se člověk žádné chyby nedopustil. Nicméně na nějakou analýzu je ještě velmi brzy. Já vám na tu otázku rád odpovím, ale nemohu vám na ni odpovědět dnes. To, co pokládám za zásadní problém a výzvu pro volby do Poslanecké sněmovny za rok, je přesvědčit mladší generaci, aby k těm volbám přišla. Teď byla nejen nízká volební účast, ale průměrný věk voliče byl 63 let. A my víme, že náš elektorát je více mezi mladší generací a my ji nedokázali přesvědčit, že ty volby jsou důležité nejenom pro nás, ale i pro ni. Neuměli jsme ji přesvědčit, aby k těm volbám skutečně přišla. Tam zcela určitě nějaký podíl nesu a je to velká výzva, jak to napravit pro volby do Sněmovny.

Jak jste si tím jistí, že máte mladé voliče a že oni jenom zůstali doma?

Máme své měřené výzkumy, které nám říkají, v jaké věkové a vzdělanostní části populace je více našich voličů. Děkujeme samozřejmě za každý hlas, ale obecně se dá říct, že nejvíc našich voličů je mezi mladšími a vzdělanějšími.

Jsem připraven zůstat

Vy jste hned v sobotu dal najevo, že dáváte funkci předsedy k dispozici. Napsal jste na svůj Twitter: „Mohu odejít. Tu otázku položím a dám o ní hlasovat (tajně). Ale nebudu před sebe nikoho vystrkovat." K čemu přesně se chystáte?

Tam jsem to řekl zkratkovitě, protože Twitter má 140 znaků. Teď kolegům, kteří se mě na to ptají, vysvětluji, jak to myslím. Já jsem samozřejmě připraven vést stranu do konce svého dvouletého mandátu, teď nejsme ani v polovině. Ale musím si být jist, že stejného názoru a stejného přání jsou i moji nejbližší spolupracovníci. Takže já na zasedání výkonného výboru v druhé polovině října požádám členy širšího vedení i zástupce krajů, ať mi anonymně písemně řeknou svůj názor. Nemusí si dělat starosti s tím, že mi to říkají do očí. Nechci žádné hlasování o podpoře, nepodpoře. A bude to moje rozhodnutí, které ale opřu o názory nejbližších spolupracovníků.

Kolegové v TOP 09 se vám jinak bojí cokoliv vytknout?

U takhle citlivých věcí je to vždycky lepší a můžete si být daleko víc jist výsledkem. Koneckonců, když se volí do jakékoliv funkce, tak se volí také tajně, písemně. Ale to nebude žádný rozhodovací akt. To bude názorová anketa. Já chci opravdu znát názor svých nejbližších kolegů. To mi přijde fér. Pak to udělám já a bude to mé rozhodnutí. Ono to ani jinak nejde, výkonný výbor nemůže odvolat předsedu strany. To může jenom celostátní sněm. Já to vlastní strategické rozhodnutí učiním jako odpovědný a dospělý člověk, ale potřebuji znát názor kolegů.

Bylo by to pro vás těžké opustit politiku? Působíte dojmem, že bez ní nemůžete žít.

Já si myslím, že každý z nás - já tedy určitě - musíme být připraveni takový krok udělat. Já ho nemíním udělat teď. Já jsem připraven vést stranu do úspěšných voleb do Poslanecké sněmovny v říjnu 2017. Ale samozřejmě, že to mohu dělat jenom tehdy, pokud si to budou přát nejbližší spolupracovníci. Tedy výkonný výbor a předsedové krajských organizací. Pak to má smysl. Kdybych zjistil, že oni si to až tak nepřejí, tak to žádný smysl nemá.

Nic jsme přece neztratili

Jak moc vám chyběl Karel Schwarzenberg? 

Když to porovnám na ty mandáty, tak to vyjde nastejno. Před čtyřmi lety získala TOP 09 v čele s předsedou Karlem Schwarzenbergem 19 krajských zastupitelů a žádný senátní. TOP 09 pod vedením Miroslava Kalouska získala také 19 krajských mandátů, a pevně doufám, že uspějeme v některých senátních obvodech. Takže výsledek může být už jenom lepší. Nebo stejný. Horší než před těmi čtyřmi lety to být nemůže.

Přesto se zeptám: Blíží se postupný zánik TOP 09?

Ale to je přece absurdní. Znovu opakuji, že jsme dosáhli stejného výsledku jako před čtyřmi roky. A poté jsme ve volbách do Sněmovny získali velmi slušné umístění a 26 poslanců. Nevidím důvod, proč by ten samý výsledek jako před čtyřmi lety měl znamenat nějaký negativní trend. Negativní trend je ztráta. Ztratili komunisté, sociální demokraté a ODS. My jsme neztratili jediný mandát. Ano, měli jsme větší cíle a ambice.

Osobní otázka: Nepřehnal jste to se svou přeměnou z člověka, jenž měl image dobrého hospodáře a politického lišáka, v ochránce lidských práv? Uvěřili vám to lidé?

Já se nedomnívám, že bych to přehnal. Celá ta léta, co jsem byl v politice a dominantně se věnoval veřejným rozpočtům, jsem se - možná velmi naivně - domníval, že liberální demokratické prostředí a svobodu tady máme navždy. A že na hřišti budeme svádět už jenom ideové souboje z konzervativních nebo levicových východisek. Ta doba se změnila. Je zřejmé, že liberální demokratické prostředí a svobodu tady navždy mít nemusíme a že se o to hřiště musíme poprat. Tak jsem se o něj začal prát.

Promiňte, ale nebylo naivní právě pro krajské volby zvolit tohle téma ochrany svobody?

Někomu se to naivní zdát může. Nicméně my to v tuhle chvíli cítíme jako tak zásadní prioritu a tak zásadní ohrožení svobody každého z nás, že bychom pokládali za naprosto nevěrohodné, kdybychom se své zásadní prioritě nevěnovali ve volební kampani.

Pokud zůstanete předsedou TOP 09, co plánujete rok do parlamentních voleb dělat, abyste získali víc voličů?

Velkou výzvou pro nás bude, abychom maximálně aktivizovali své sympatizanty, kteří v těchto volbách prostě nepřišli. Aby v těch takzvaně velkých volbách opravdu přišli. Musíme jim umět vysvětlit, že nerozhodují ani tak o nás o politicích jako především sami o sobě, o své perspektivě a o svém životě. A to už za dvacetiminutovou návštěvu volební místnosti stojí. Budeme se je snažit mobilizovat.

Reklama

Doporučované