Hlavní obsah

Chladné jaro posunulo kvetení révy nejméně o dva týdny, úrodu neohrozí

Ilustrační snímek.

Reklama

Letošní chladné jaro, kdy ještě v květnu padaly noční teploty pod bod mrazu, přibližně o dva týdny oddálilo kvetení révy vinné. Úrodu hroznů ale neovlivní, mrazíky keře na jihu Moravy nepoškodily.

Článek

„Letošní rok je, co se týče úrody vína, opožděný tak o dva až tři týdny, vlivem chladného průběhu počasí v dubnu a květnu. Jarní mrazíky révu naštěstí nepoškodily na rozdíl od ovocných stromů,“ uvedl Václav Osička, provozně výrobní ředitel společnosi Vinium Velké Pavlovice.

Podle Pavla Pavlouška z Ústavu vinohradnictví a vinařství na Zahradnické fakultě Mendelovy univerzity rašila réva v takto pozdním termínu naposledy v roce 1997. „Důležité je, aby teplota v noci neklesala pod deset stupňů Celsia, další vývoj bude záležet na teplotách. Pokud se budou držet mezi 25 a 30 stupni, mohla by réva zpoždění mírně snížit,“ řekl Pavloušek.

Díky studenému jaru květnové mrazíky nezpůsobily ve vinohradech prakticky žádné škody, protože réva ještě nezačala rašit. Zároveň v průběhu jara bylo dost srážek a půda má nyní dostatek vláhy.

„Minulý měsíc byl srážkově nadprůměrný, což kvitujeme, protože v půdě je nyní zásoba do dalších měsíců,“ doplnil Josef Svoboda z Habánských sklepů Čejkovice ze skupiny Bohemia Sekt.

Generální ředitel Znovínu Znojmo Pavel Vajčner by kromě teplot mezi 25 a 30 stupni uvítal i mírný vítr. „Teplé pofukování dokáže vegetaci zrychlit dvakrát až třikrát. Ale nesmí být příliš teplo, to má pak i réva siestu a růst se zpomalí,“ dodal Vajčner.

V posledních letech se začátek vinobraní posouval do netradičních termínů, v roce 2018 začínalo dokonce už v poslední červencové dny. Uplynulé dva roky se ale vinobraní posunulo zpět do září.

Reklama

Související témata:

Doporučované