Hlavní obsah

Chodby plné studentů, učitelé bez roušek. Inspekce byla ale tragikomická

Foto: Eldar Nurkovic, Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

aktualizováno •

Část studentů Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické si stěžuje na nedodržování opatření ve škole. Seznam Zprávy některé případy zdokumentovaly a reportér byl u inspekce hygieniků, která však působila dost tragikomicky.

Článek

Patnáct studentů postává v hloučku před učebnou ve staré budově Vysoké školy ekonomické v Praze. Dalších zhruba dvacet jejich spolužáků ve stejný okamžik vyplňuje test přímo ve třídě. Číslo nelze říct jistě. V místnosti se zkouší několik předmětů naráz a studenti různě vcházejí a zase odcházejí.

Někdy je tak ve třídě o poznání volněji a sedí tam třeba jen 12 studentů, i tak je to ale porušení protiepidemických pravidel, která stanovila vláda a pro oblast vzdělávání je formulovalo Ministerstvo školství. Při zkoušení může být v učebně maximálně 10 lidí.

Proto řada fakult v letošním zkouškovém období přešla většinově na online zkoušení. Ne tak Národohospodářská fakulta Vysoké školy ekonomické. Některé předměty jsou sice zakončené online testem, to ale znamená, že student musí do budovy stejně přijít a test vyplnit v počítačové učebně.

„Prezenční zkoušení nám umožňuje usnesení Vlády ČR č. 13 ze 7. 1. 2021 (bod 1, tento bod navazuje na předchozí usnesení vlády). Při online zkoušení nemůže nikdo zabezpečit i přes sebevětší snahu, aby zkouška probíhala korektně. Navíc jsou tady předpisy GDPR, nestejné technické podmínky pro studenty (ne každý má odpovídající vybavení, počítače s kamerou a mikrofonem, ne každý má silný signál na možnost přenosu prostřednictvím internetu),“ vysvětlil tiskový tajemník Národohospodářské fakulty Daniel Váňa.

Je třeba říct, že většina zkoušek se do limitu deseti lidí vejde. Porušování pravidel ale na druhou stranu není také žádnou výjimkou. Stejné předměty zmíněné v úvodu měly zkušební termín i minulý týden.

„Tam bylo minimálně třicet lidí a chodba před učebnou byla plná lidí,“ řekl Seznam Zprávám jeden ze studentů Národohospodářské fakulty, který si nepřál být jmenován.

Roušky jen někdy a někde

Další podobná zkouška proběhla ve středu odpoledne v nové budově. Do zdejších učeben se dá nahlédnout přes sklo, a tak bylo už na první pohled jasné, že v jedné z nich test píše více než deset studentů. Při odchodu bylo možné napočítat minimálně patnáct lidí. K tomu ještě tři studentky během testu do učebny vstoupily.

Co je ale horší, zkoušející během termínu neměl v malé místnosti roušku a nenasadil si ji ani ve chvíli, kdy u katedry několik minut mluvil se dvěma studentkami a potom i dvěma dalšími studenty. V uzavřených prostorách je přitom povinné mít zakrytá ústa i nos.

Roušky se ale na fakultě nenosí ani na jiných zkouškách, jak Seznam Zprávy upozornili další studenti.

„Jsou zkoušky, na kterých roušky kvůli podvádění mít nemůžeme,“ řekl pod podmínkou anonymity student Národohospodářské fakulty. Někteří učitelé to vyžadují kvůli identifikaci nejen při vstupu do učebny, ale po celou dobu zkoušky. Ačkoliv tak v učebně sedělo jen deset lidí, všichni byli bez roušky.

Pozor, jde hygiena!

Zatímco do středy se dalo do budov Vysoké školy ekonomické vstoupit ještě bez karty studenta, ve čtvrtek už vchody, které nejsou obsazené turnikety, hlídala ostraha a žádala předložení studentské karty.

Proč najednou taková změna? Odpověď na otázku není tak obtížná. Ve čtvrtek dopoledne totiž do školy dorazila inspekce z Hygienické stanice hlavního města Prahy.

Kontrola byla ale očividně hlášená dopředu, a probíhala tak vesměs úsměvně. Delegace byla rozdělená na tři skupiny.

Tu první tvořili členové ostrahy, kteří procházeli chodbami pár minut před hygieničkami a kontrolovali dodržování opatření.

„Nasaďte si roušky, je tady hygiena,“ varoval pracovník ostrahy studenty, kteří posedávali na křeslech u stolů nebo na židlích po chodbách bez ochrany úst a nosu. Ostrahu následovaly ve druhé skupině pracovnice hygienické stanice v doprovodu zaměstnanců VŠE. Hygieničky procházely kolem učeben a obhlížely dodržování pravidel.

„Tamten učitel by ale mohl mít nasazenou roušku. Nejde tak úplně dobrým příkladem studentům,“ ukázala jedna z hygieniček přes sklo do učebny. Její doprovod z VŠE tak ihned vstoupil do učebny a napomenul pedagoga, který si roušku ve třídě sundal.

Výpravu hygieniků uzavírala poslední, dezinfekční skupina. Její součástí byla pouze osamocená uklízečka, která demonstrativně dezinfikovala každou kliku a madlo, na které se kontrola jen podívala. Po zbytek dopoledne už ale k vidění nebyla.

Hygienická stanice hlavního města Prahy nechtěla komentovat, proč kontrola do budovy VŠE zamířila, ani jestli reagovala na konkrétní podněty od studentů. „V čistě obecné rovině lze pouze konstatovat, že Hygienická stanice hlavního města Prahy je, dle platné zákonné úpravy, povinna se podněty od občanů zabývat, zjistit jejich relevantnost, případně prověřit stav obsahu obdrženého podnětu na konkrétním místě. Pakliže však šetření podnětu není dokončeno a uzavřeno příslušným závěrem, není možné poskytovat k jakémukoli podnětu konkrétní informace,“ uvedl na dotaz Seznam Zpráv mluvčí pražských hygieniků Zbyněk Boublík.

Návštěvu z hygienické stanice ale potvrdila mluvčí Vysoké školy ekonomické Martina Mlynářová. „Ano, hygiena včera na VŠE skutečně byla, konkrétně v areálu na Žižkově, a to na základě anonymního podnětu. Kontrola neseznala žádný nedostatek v provozu školy ani stravovacích zařízení. Kontrola se zaměřila také na prezenční zkoušky, které ve škole zrovna probíhaly. Ani v těchto případech hygienici nepřišli na porušení epidemických opatření. Výsledkem kontroly je, že hygienická opatření na VŠE byla označena za zcela dostatečná,“ napsala Mlynářová v odpovědi.

Reakce tiskového tajemníka NF VŠE Daniela Váni

Seznam Zprávy: Můžete zaručit, že jsou během zkouškového období dodržována všechna opatření? Já sám byl svědkem zkoušek, kterých se zúčastnilo významně více než deset lidí a někteří pedagogové při nich ani neměli roušku.

Váňa: Všechny termíny jsou vypsány tak, aby byla naplňována platná usnesení Vlády ČR. Jestli jste byl něčeho svědkem, musíte sdělit čeho konkrétně, kdy a kde, aby to vedení fakulty mohlo prošetřit. Nevím, jakých zkoušek jste mohl být svědkem, když tyto neprobíhají na chodbách, ale ve třídách. To jste použil nějakou cizí či falešnou identitu? Čeho jste vlastně byl svědkem? Naopak, Vy jste již a priori vyzýval na sociálních sítích k udávání studentů, psal jste: „Dobrý den, jsem redaktor Seznam Zpráv a zabývám se dodržováním protikoronavirových opatření na VŠ. Zaslechl jsem, že na NF VŠE to není z tohoto pohledu zrovna nejpřísnější a některých zkoušek se účastní daleko více než povolených 10 lidí. Chtěl bych se Vás proto zeptat, jestli to tak skutečně je a jestli takovou zkušenost máte také. Můžete si k tomu napsat zde, nebo klidně zavolat.“ Tato Vaše výzva na sociálních sítích jasně ukazuje Vaši snahu manipulovat realitu.

Sociální sítě jsou běžným komunikačním nástrojem, citovaná zpráva byla zaslána některým studentům VŠE v soukromé konverzaci – pozn. redakce Seznam Zpráv.

Změna v nedohlednu

Hygienici sice na žádný nedostatek nepřišli, studentům se ale přistup fakulty nelíbí. Vyjma nedodržování opatření u zkoušek nesouhlasí například ani s rychlým střídáním desetičlenných skupin u stejných stolů a počítačů, aniž by se po použití vydezinfikovaly. Nejde přitom ani tak o bezhlavé lpění na platných opatřeních, jako o zdraví studentů.

Vysoká škola ekonomická však trvá na tom, že dělá pro zabezpečení svých prostor vše, co se dá. Po areálu bylo například rozmístěno 250 dávkovačů dezinfekce a škola nakoupila i speciální germicidní UV ozónové lampy pro účinnější dezinfekci místností. „Rovněž došlo k upravení automatické rekuperace vzduchu v rekuperačních jednotkách. Podíl čerstvého vzduchu byl navýšen na šedesát procent. V celém areálu probíhá zvýšená pravidelná dezinfekce, denně se dezinfikují kliky, zábradlí, výtahy a podobně,“ dodává mluvčí VŠE Mlynářová.

Řada studentů se ale vzhledem ke zkušenostem ze zkouškového období právem obává, že se v budově nakazit může, a navíc pak covid-19 přenést i na své rodiče nebo prarodiče. Velký počet studentů totiž na základě vládního nařízení z podzimu loňského roku opustil koleje a zůstal během online výuky doma. Jenže studenti Národohospodářské fakulty teď musí nárazově dojíždět na zkoušky. A to včetně studentů ze Slovenska, kterým nezbývá nic jiného než překročit hranici mezi státy, byť kvůli jediné zkoušce. Na fakultě přitom mohou narazit na učitele bez roušky, třídu, kde je výrazně více než deset studentů, nebo se dostat do situace, kdy si budou muset sami roušku při zkoušce sundat.

Kontrola z hygienické stanice tak měla pomoci fakultě nastavit a vymáhat přísnější pravidla.

Bezprostřední zkušenost takovému poučení ale moc nenasvědčuje. Hned poté, co kontrola z hygieny opustila pozemek školy, totiž zmizela také ostraha. Do budovy se tak opět může jako kdykoliv jindy předtím dostat každý. Studentská karta k tomu není potřeba.

Článek jsme v 16:45 doplnili o reakci tiskového tajemníka NF VŠE Daniela Váni, který nejprve na otázky nereagoval.

Reklama

Doporučované