Hlavní obsah

„Chová se pokorně a umí naslouchat.“ Nového lídra pro Prahu doporučili Babišovi jeho poradci

Přinese Petr Stuchlík ANO zpět ztracené body a bude lépe ovladatelný?

Reklama

Hnutí ANO v Praze bude při podzimních volbách spoléhat na levicové voliče. Získat jejich hlasy má milionář Petr Stuchlík.

Článek

Hnutí ANO v Praze řeší, jak změnit k lepšímu zatím ne zcela příznivé prognózy pro nadcházející komunální volby po svém čtyřletém působení v čele magistrátu.

Podle průzkumu, jejž si strana nechala vypracovat a který má Seznam k dispozici, preference Babišova hnutí v hlavním městě aktuálně sahají k sedmnácti procentům a lepší vyhlídky na volební úspěch má konkurence z České pirátské strany a ODS.

Varovná analýza pro Andreje Babiše

Také interní studie, z níž má vzejít strategie pro volební kampaň, doporučuje, že ANO v Praze může zacílit na voliče ČSSD, KSČM a SPD. „Zbývá zde cca 10 procent prostoru, ale znamená to ještě více cílit na seniory a levicová témata,” uvádí autoři dokumentu.

„Uloupit” co největší podíl ze zmíněné desetiny „volných“ voličů bude úkolem pro tým nového pražského lídra Petra Stuchlíka, který se do čela kandidátky dostal na poslední chvíli zásahem samotného předsedy Andreje Babiše.

Zakladatel poradenské společnosti Fincentrum nahradil na poslední chvíli v primárkách zvoleného poslance a pražského zastupitele Patrika Nachera.

Proč se Andrej Babiš pro takový zásah do už schválené kandidátky rozhodl, napovídá další interní analýza, kterou podle informací Seznamu vypracoval jeden z hlavních Babišových poradců a člen PR týmu hnutí ANO Marek Hanč.

Video: Babišův marketingový tým

Video: Václav Dolejší, Michaela Ryšavá, Seznam Zprávy

Rebel vs. manažer

Podle dokumentu, jehož klíčové pasáže měl Seznam k nahlédnutí, není Nacher dostatečně loajální kandidát na příštího primátora.

„Z hlediska kandidatury každého politika je důležitá vlastnost naslouchat. Tu má podle zkušeností Patrik Nacher omezenou,” píše se v analýze.

Naopak u zakladatele poradenské firmy Fincentrum Petra Stuchlíka očekává autor analýzy v tomto ohledu lepší spolupráci. „Pan Stuchlík schopen naslouchat a pracovat na sobě je. Chová se pokorně a dokáže NASLOUCHAT,” zdůrazňuje se velkými písmeny v dokumentu.

Video: Rozhovor s Babišovým lídrem Petrem Stuchlíkem

Petr Stuchlík hovoří mimo jiné o tom, proč kývl Babišovi na politiku.Video: Pavlína Kosová, Seznam Zprávy

Schopnost naslouchat řada členů pražské buňky vnímá jako eufemismus pro fakt, že na Stuchlíka budou mít Babišovi poradci v čele s Markem Hančem a Alexanderem Braunem daleko větší vliv, než by mohli mít právě na Nachera. Ten sám sebe rád označuje za pozitivního rebela, který se často nechová v souladu se stranickými pokyny.

„Potřebují loutku, se kterou budou manipulovat,” řekl Seznamu jeden ze členů pražské organizace, ovšem pod příslibem anonymity.

Stuchlíkova přednost není však podle už citovaného dokumentu jen v očekávané loajalitě, ale také má podle poradců tento úspěšný byznysmen lepší šance oslovit nové voliče. Hlavně proto, že splňuje jednu z klíčových podmínek, kterou podle průzkumu voliči po budoucím primátorovi žádají - má za sebou úspěšnou manažerskou dráhu.

„Ne vše se nám podařilo dořešit a dotáhnout. Proto přivádíme špičkového manažera se skvělou zkušeností a výsledky v civilním životě,” nabízí dokument strategii, jak Stuchlíkovo angažmá jako lídra kandidátky prezentovat.

Podle sociologa Daniela Prokopa je to ale odvážná sázka: „Petr Stuchlík je mladý, působí liberálně a má podnikatelské pozadí v poskytování půjček. Na první pohled to nevypadá jako kombinace vlastností, která by měla oslovit typického pražského voliče hnutí ANO,” říká Prokop.

Podle zmíněného interního průzkumu je typickému voliči hnutí ANO v Praze více než padesát let a má středoškolské vzdělání.

Reklama

Související témata:

Doporučované