Hlavní obsah

Chová se slušně a jezdí na vyjížďky s motorkáři. Co pomohlo Novákovi, že se obratem do vězení už nevrátí

Foto: Facebook spolku Gryphons, Seznam Zprávy

Motorkáři z Gryphons dohlíželi čtyři roky na Alexandra Nováka (na fotografii z roku 2015 úplně vpravo, vedle něj Daniel Ježek).

Reklama

V těchto dnech skončila severočeskému podnikateli Alexandru Novákovi čtyřletá zkušební doba, kterou mu stanovil soud poté, co byl podmíněně propuštěn z vězení.

Článek

Bývalý senátor ODS a vlivný severočeský podnikatel Alexandr Novák sice čelí stíhání v rozsáhlé dotační kauze, ale kvůli jiné, v níž rovněž figuroval, už může být klidnější.

Jde o případ, který souvisí s érou, kdy byl starostou Chomutova a podle soudu přijal úplatek zhruba 43 milionů. Za to byl odsouzen ke čtyřem rokům vězení, ale když si odpykal polovinu trestu, dostal se v květnu 2015 na svobodu.

Nyní Novákovi skončila i čtyřletá zkušební doba. Během ní nesměl porušit zákon, aby se obratem za mříže nevrátil. Dohlížel na něj v této souvislosti mostecký motorkářský klub Gryphons, který se za něj zaručil.

Dokumenty k chování Nováka v uplynulých dnech vyhodnotil Okresní soud v Chomutově a nezjistil žádné pochybení.

„Již jsme obdrželi všechny požadované zprávy a žádná z nich neobsahuje k panu Alexandru Novákovi negativní informace,“ uvedla mluvčí soudu Lenka Chalupová.

Jak loni dopadla prověrka Alexandra Nováka. Video: Radek Nohl, Seznam Zprávy

Zprávy od motorkářů i policie

Konkrétně má soud vyjádření od chomutovské magistrátu, policie, probační a mediační služby a také motorkářů ze spolku Gryphons.

Tyto dokumenty Seznam nyní získal. Redakce z nich vyčetla, že policisté se například na Nováka ptali i jeho sousedů.

„S panem Novákem nikdo neměl žádný konflikt, v místě bydliště se chová slušně,“ napsal soudu policista Zbyněk Rada, který je vedoucím jednoho z oddělení v Chomutově. Podle něj od 7. května 2015 policie neeviduje, že by se Novák dopustil přestupku nebo trestného činu.

Na severočeského podnikatele během zkušební doby pak dohlíželi motorkáři ze spolku Gryphons. Jejich předseda Jan Zálešák soudu napsal, že se Novák pravidelně účastnil nejen klubových akcí ale i těch, co pořádali pro veřejnost. „Například vyjížďky na motorkách jak v loňském, tak i v letošním roce,“ uvedl Zálešák.

Doplnil, že jsou s Novákem také v neustálém kontaktu. „Dohlížíme na jeho začlenění do společnosti. Někteří členové jsou s panem Novákem v denním kontaktu. Všichni členové našeho spolku se s panem Alexandrem Novákem vídají cca jednou týdně,“ tvrdí Zálešák.

Známé je třeba to, že členem tohoto motorkářské klubu je také Novákův obchodní partner Daniel Ježek, který stejně jako on čelí spolu s dalšími 25 aktéry obvinění v kauze ROP Severozápad. V tomto případu stíhá policie i bývalé hejtmany Janu Vaňhovou a Josefa Novotného nebo další ústecké a karlovarské politiky.

Alexandr Novák se musel také každý týden hlásit do střediska probační a mediační služby. Kvůli stíhání ve zmíněné dotační kauze nesmí vycestovat do zahraničí a podle probační úřednice Renaty Kubátové vše řádně plní.

Novák, který má německé občanství, podle ní žádá jen o vycestování mimo Českou republiku v případě, kdy si potřebuje vyřídit důchod nebo lékaře.

Teď, kdy mu čtyřletá zkušební doba skončila, tak bývalému senátorovi nehrozí, že by se v případě porušení zákona vrátil rychleji za mříže.

„Kdyby se něčeho pan Novák dopustil po skončení zkušební doby, tak by se takový prohřešek již neodrazil ve formě návratu do výkonu trestu, z něhož byl podmíněně propuštěn,“ doplnila Chalupová.

Reklama

Doporučované