Hlavní obsah

Respirátory pro školy brzdí Plagova zlomená kost, tvrdí Babiš

Foto: vlada.cz

Premiér Andrej Babiš.

Reklama

Andrej Babiš obhajoval postup vlády v koronavirové krizi při interpelacích ve Sněmovně.

Článek

Možná jsme měli roušky nechat přes celé léto, připustil premiér Andrej Babiš ve čtvrtek během sněmovních interpelací. Opakovaně se ale hájil tím, že lidé volali po jejich zrušení.

„Mohli jsme si nechat roušky celé léto. Ale co by na to lidé říkali? Byla tady nějaká situace, kdy jsme hlavně chtěli, aby se znormalizoval život. Stále za námi všichni chodili, že chtějí sport, kulturní akce. Rozvolňovat, rozvolňovat. Chtěli jsme se vrátit do normálu,“ uvedl Babiš ve Sněmovně.

Dodal také, že je potřeba, aby lidé byli disciplinovaní a vládní opatření dodržovali.

Babiš přiznal, že byla chyba, že se přes léto nescházela ústřední epidemiologická komise. Ta se sešla v polovině května, poté ji ministr zdravotnictví čtyři měsíce nesvolal. Až ve čtvrtek ráno.

Premiér několikrát obvinil opozici, že si dělá z koronaviru kampaň. „Zdraví našich občanů je zneužito na kampaně. Nejhorší, co se koronaviru mohlo stát, jsou krajské volby,“ řekl premiér. Ohradil se proti kritice rouškovného pro důchodce, které opozice pokládá za vládní předvolební úplatek. „To není žádné rouškovné. To je, aby důchodci žili zdravě, aby si koupili ovoce a zeleninu, která je drahá,“ hájil bonus 5000 korun Babiš.

Poslankyně Věra Kovářová chtěla vědět, proč se kvůli Babišovi měnila pravidla pro karanténu. Když se setkal s nakaženým, do karantény nemusel. „Já mám respirátor. Nic se podle mě nedělalo, nechte si tyhle urážky, je to nesmysl a je to lež,“ zvýšil hlas Babiš.

Krizový štáb? K čemu teď?

Na konkrétní dotazy poslanců o připravenosti systému většinou neodpověděl, kritiku označil za osobní útoky. Tvrdil ale například, že školy už brzy dostanou od vlády respirátory. „Už bychom to schválili, kdyby si Plaga nezlomil klíční kost,“ řekl Babiš. Ministr školství Robert Plaga si tento týden při jízdě na kole způsobil zranění a musel na operaci.

Premiér také odmítl požadavky, aby byl znovu svolán Ústřední krizový štáb. K tomu ho vyzývá opozice, koaliční partner ČSSD, i kraje. „Svolávat krizový štáb. Kvůli čemu teď? Abyste tam měli zástupce? O co jde? Abyste si tam mohli něco povídat?“ řekl Babiš ve Sněmovně.

Poslanec za Piráty Jakub Michálek se dotazoval, proč premiér Sněmovně do 4. září nepředložil zprávu o přípravách na druhou vlnu, jak mu uložili poslanci. „Já jsem to nevěděl. Nikdo mě na to neupozornil,“ reagoval Babiš.

Reklama

Doporučované