Hlavní obsah

Protesty za Floyda jsou v Praze. Churchill byl rasista, popsali sochu

Foto: Seznam Zprávy

Poničená socha v Praze 3.

Reklama

Neznámý vandal poškodil sochu Winstona Churchilla před Vysokou školou ekonomickou v Praze 3.

Článek

„Churchill byl rasista,“ nasprejoval někdo červenou barvou na sochu bývalého premiéra Spojeného království Winstona Churchilla.

A dodal „Black Lives Matter“ – tedy „Na životech černochů záleží“, což je heslo aktuálních amerických protestů proti policejní brutalitě po zavraždění George Floyda.

Foto: Seznam Zprávy

Posprejovaná socha Churchilla a aktivista, který připomíná jeho zásluhy za 2. světové války.

K soše hned dopoledne dorazila policie a místo uzavřela. Přišel i muž s transparentem na podporu Churchilla se slovy: „Porazil Hitlera.“

Podle Prahy 3, které socha patří, jde o „obyčejné vandalství“. Radnice během dopoledne nechala nápis smýt. „Na náměstí sochu rozhodně necháme, i kdybychom ji měli mýt do zblbnutí,“ komentoval událost starosta třetí městské části Jiří Ptáček (TOP 09).

Police případ prověřuje jako trestný čin poškození cizí věci. „Předběžná škoda byla vyčíslena na částku přesahující jeden tisíc korun,“ uvedla policie na Twitteru.

Pražská socha je identickou kopií sochy stojící u sídla britského parlamentu. Také ta se v minulých dnech stala terčem protestů v Londýně.

Demonstranti k ní položili ceduli se stejným nápisem, jaký se teď objevil v Praze.

„Churchill byl rasista,“ zpívalo se mezi účastníky protestu. Odkazovali na to, že se s Churchillem pojí přímá odpovědnost za hladomor v Bengálsku v roce 1943, během kterého zemřely přibližně tři miliony lidí.

Ve Velké Británii demonstranti také svrhli sochu Edwarda Colstona do bristolského přístavu. Britský politik, který žil na přelomu 16. a 17. století, se stal středem zájmu především proto, že byl ve své době významným obchodníkem s otroky.

+15

Reklama

Doporučované