Hlavní obsah

Chytrý kluk, občas zbije spolužáky. Příběh autisty Vojty. Dětí jako on přibývá

Studio Seznam Zprávy: Proč přibývá autistů a je na ně Česko připraveno?

 

Reklama

Dětí s poruchami autistického spektra přibývá. Jak je na péči o děti se specifickými potřebami Česko připraveno? Sledujte studio Seznam Zprávy.

Článek

Podle odhadů trpí některou z poruch autistického spektra až 2 % lidí na celém světě. V Česku vyřkli psychiatři tuto diagnózu u zhruba 4 000 dětí.

Autismus je jednou z nejzávažnější poruch dětského mentálního vývoje. Dítě, které trpí autismem, dobře nerozumí tomu, co vidí, slyší a prožívá.

Autisté se drží svých stereotypů, nemají rádi změny a většinou mají problémy v kolektivu. Vyžadují proto speciální péči.

Podle náměstka ministryně školství Stanislava Štecha dětí s poruchami autistického spektra v Česku neustále přibývá. „Za posledních šest let se nám jejich počet zvýšil dvoj až trojnásobně. Znamená to pro nás obrovské výzvy, jakým způsobem těmto dětem, které mají často velmi vysoké IQ, mnohdy jím i převyšují své vrstevníky, pomoci při vzdělání," uvedl pro Seznam Štech.

Co stojí za nárůstem počtu dětí s autismem? Jakou mají naději na začlenění do běžného života? A je na péči o ně české školství připraveno? O těchto tématech ve studiu Seznam Zprávy diskutovaly psycholožka a ředitelka střediska odborného poradenství a diagnostiky Národního ústavu pro autismus Veronika Šporclová, speciální pedagožka Lenka Bittmannová a náměstkyně Národního ústavu pro vzdělávání Jana Zapletalová.

Video můžete sledovat na začátku článku.

Reklama

Související témata:

Doporučované