Hlavní obsah

Čína bude slavit 70. narozeniny. Pro jistotu zakázala papírové draky i holuby

Oslavy k 70. výročí vzniku Číny.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Čína bude slavit 70. výročí od svého vzniku. K 1. říjnu se tak Peking pochlubí velkolepou vojenskou přehlídkou.

Článek

Přípravy vrcholí – 160 letadel, 580 kusů výzbroje a 15 tisíc zaměstnanců. Čína chce na pochodu předvést to nejlepší ze svého vojenského vybavení, a ukázat tak pokrok ve výzbroji za posledních 70 let.

Největší pozornost lákají tzv. Spider-man drony – ty pomocí 16 m2 dlouhé sítě dokáží lapit jiný dron, nebo dokonce menší letadlo.

Průvod povede čínský prezident Si Ťin-pching. Kromě přehlídky se Číňané večer dočkají i ohňostroje. Přípravy s sebou ale nesou řadu omezení. Od poloviny září tak vláda zakázala pouštět papírové draky, drony nebo poštovní holuby. Vládní cenzoři vykázali kritiky režimu z města a zablokovali jim účty na sociálních sítích.

Peking dále musel do konce října přerušit fungování nočních klubů. V hračkářstvích naopak nesmí prodavači nabízet repliky připomínající zbraně.

Před dvěma dny se na veřejnost dostalo video pořízené dronem. V něm čínská policie hrubě zachází s ujgurskou menšinou. Tamní muslimové jsou po stovkách tisíc internováni v údajně převýchovných táborech. Právě nejmodernější technika má sloužit jako odstrašení vnitřního odporu, ale i zbytku světa.

Přehlídka alespoň podobného rozměru se naposledy konala v roce 2015. Do ní se pro srovnání zapojilo 12 tisíc vojáků.

Reklama

Doporučované