Hlavní obsah

Čína může na USA uvalit odvetné clo

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační fotografie.

Reklama

Světová obchodní organizace (WTO) dnes oznámila, že Čína může uvalit odvetné clo na americké zboží za téměř 3,6 miliardy USD (82,2 miliardy Kč), protože Spojené státy neodstranily antidumpingová cla na čínské zboží. Schválená částka je však zhruba poloviční, než jakou Čína požadovala.

Článek

Je to první rozhodnutí WTO ve prospěch Číny. Výše schválené částky je pak třetí nejvyšší, jakou kdy WTO povolila. Rekordní byla nedávná sankce, kterou povolila Spojeným státům na zboží z EU kvůli evropské podpoře výrobce letadel Airbus.

Rozhodnutí WTO přichází v době, kdy se dvě největší ekonomiky světa snaží uzavřít první fázi obchodní dohody. Poradce Bílého domu Larry Kudlow uvedl, že prezident Donald Trump a američtí vyjednavači jsou v této věci velmi optimističtí.

Dnešní rozhodnutí rozhodčího soudce WTO se zaměřuje na případ, který vznikl dlouho před současnou americko-čínskou obchodní válkou. Čína podala stížnost na antidumpingová cla na zboží za sedm miliard dolarů před šesti lety. WTO ve prospěch Číny rozhodla jen částečně, tedy schválila cla pouze na zboží za 3,6 miliardy USD. Čína nyní může požádat Orgán pro řešení sporů WTO, aby jí dal zelenou pro uvalení odvetných cel ve stanovené částce, to je však již jen formalita.

USA a Čína na sebe navzájem podaly u WTO množství stížností kvůli clům. Rozhodnutí sporů však obvykle trvá roky, upozornila agentura AP.

Reklama

Doporučované