Hlavní obsah

Čína nedovolí, aby se na summitu G20 mluvilo o situaci v Hongkongu

Foto: Reuters

Čína na sumitu G20 odmítá řešit situaci v Hongkongu.

Reklama

Čína prohlásila, že nedovolí, aby se na summitu G20 diskutovalo o situaci v Hongkongu. Ve městě proběhly milionové protesty proti extradičnímu zákonu, který má Hongkong přiblížit politice pevninské Číny.

Článek

Zastupující čínský ministr zahraničí Čang Ťün v pondělí oznámil, že země odmítá, aby se na summitu G20 probírala napjatá politická situace v Hongkongu.

Ve městě se konaly milionové demonstrace proti extradičnímu zákonu, který by umožnil soudům pevninské Číny vést spory s obyvateli Hongkongu. Ti se obávají o ztrátu politické nezávislosti.

Protesty vyeskalovaly v násilné potlačování policií. Do milionového davu policisté házeli slzný plyn a došlo i k přímému kontaktu.

Na summitu G20, který se koná tento týden v Japonsku, se má sejít čínský prezident Si Ťin-pching s americkým prezidentem Trumpem. „Co vám můžu říct s jistotou, že se na schůzce nebude řešit Hongkong,” okomentoval schůzku Čang Ťün podle agentury Reuters.

„Hongkong je zvláštní území čínské administrativy. Co se děje v Hongkongu, je čistě interní záležitostí Číny. Žádná zahraniční země nemá právo zasahovat,” dodal zastupující ministr zahraničí.

Návrh extradičního zákona vyvolal v Hongkongu největší protesty za dvě dekády. Po milionových protestech byl zákon pozastaven, ne však zrušen.

Reklama

Doporučované