Hlavní obsah

Čína plánuje na „zelené louce" megapoli o velikosti tří New Yorků

Sto kilometrů od Pekingu vyroste nová megapole.Video: Kamila Bejlková

 

Reklama

Čína se rozhodla vybudovat nové velkoměsto 100 kilometrů od Pekingu. Chce hlavnímu městu ulevit od přelidnění, smogu a zredukovat každodenní dopravní zácpy.

Článek

Xiongan New Area - město, které vyroste obyvatelům Číny doslova před očima. V sobotu úřady odhalily, kde bude stát. Davy lidí pak vyrazily na místo a vytvořily dlouhé kolony. Zájemci chtějí skoupit co nejvíce pozemků, aby je později mohli co nejlukrativněji prodat.

Megapole vyroste na jihu provincie Che-pej, která obklopuje čínské hlavní město Peking. Čínský prezident Si Ťin-pching mluví o městě se standardy světové třídy se zaměřením na ekologickou ochranu.

Nyní se městská zóna rozkládá na asi sto kilometrech čtverečních, což se rovná českému Liberci nebo Hradci Králové. V konečné fázi by se město mělo rozrůst až na dva tisíce kilometrů čtverečních. Co do rozlohy tak bude téměř třikrát větší než americký New York, v porovnání s Prahou bude čtyřikrát větší.

Čínská média mluví o podobnosti s megapolí Šen-Čen nedaleko Hongkongu. To je rovněž jedno z nejrychleji rostoucích měst světa.

Reklama

Související témata:

Doporučované