Hlavní obsah

Čína uchovává seznam o plodnosti 1,8 milionu žen. Zjišťuje, zda jsou připravené na porod

Ochránci práv žen tvrdí, že databáze souvisí s poklesem porodnosti.Video: Zuzana Lachnitová, Reuters

 

Reklama

Dánský expert objevil databázi, která obsahuje soukromé informace obyvatelek Číny. Nejmladší dívce v seznamu je 15 let, nejmladší ženě se statusem „plodná“ je 18 let. Průměrný věk je něco málo přes 32 let a nejstarším ženám se statusem „plodná“ je 39 let. Nejstarší ženě v databázi je 95 let.

Článek

Čína má otevřenou databázi, ve které uchovává osobní informace o více než 1,8 milionu žen. Kromě adresy, telefonního čísla, jména nebo vzdělání seznam udává také to, jestli jsou ženy plodné. Tento status označuje anglickým spojením „BreedReady“.

K překvapivému zjištění došel nizozemský internetový expert Victor Gevers, který screenshoty z databáze zveřejnil na Twitteru. V současné chvíli databáze není veřejně dostupná. Podle Geverse byla databáze stažena krátce poté, co sám zveřejnil snímky seznamu na sociální síť.

Gevers objevil při vyhledávání čínských otevřených databází pro neziskovou organizaci GDI.Foundation seznam nechráněných dat obyvatelek Číny.

„Nejmladší dívce je 15 let, nejmladší ženě se statusem ‚plodná’ je 18 let. Průměrný věk je něco málo přes 32 let a nejstarším ženám se statusem ‚plodná’ je 39 let, nejstarší ženě v databázi je 95 let. Všechny jsou svobodné, 10 % z nich rozvedených, 1 % vdovy. 82 % z nich žije v Pekingu,“ napsal v příspěvku Gevers.

Zjištění pobouřilo skupiny, které bojují za práva žen. Uchovávaná data mohou podle nich mít souvislost s poklesem porodnosti v Číně. Obhájci práv žen a kritici přísného čínského systému při plánování rodiny se obávají, kam až vláda může zajít v otázce, zda se žena rozhodne mít či nemít děti.

Zatím není jasné, zda se databáze váže například k některé ze seznamovacích aplikací, může se ale také jednat o registr vlády nebo jiné společnosti. Gevers, který také odhalil databázi sledující nejméně 2,5 milionu obyvatel Sin-ťiangu, uvedl, že stále pracuje na ověřování údajů.

„V současné době nemáme víc než tohle. Naším primárním zájmem je, aby data byla co nejdříve zabezpečena,“ dodal Gevers pro server The Guardian.

Někteří experti přišli také s teorií, že data mohl ukrást hacker, který informace získal ze seznamovacích aplikací. Gevers a ostatní specialisté také kontaktovali některé z žen, u kterých byl v databázi uveden i profil na Facebooku, aby zjistili, zda ženy vědí o existenci databáze a o jejich soukromých informacích, které seznam obsahuje.

Reklama

Doporučované