Hlavní obsah

Čína varuje Kanadu: Vyřazení Huawei z tendru pro chystané 5G sítě se neobejde bez následků

Vztahy Číny a Kanady se vyostřují.Video: David Krkoška, AP, Reuters

 

Reklama

Čínský velvyslanec varoval Kanadu, že pokud vyřadí společnost Huawei z dodávání zařízení pro chystané 5G sítě, neobejde se to bez následků. Řekl to na tiskové konferenci v Ottawě. Neexistují podle něj žádné důkazy o tom, že by Huawei představoval bezpečnostní riziko.

Článek

Čína doufá, že Kanada udělá „moudré rozhodnutí“ a povolí firmě Huawei stát se dodavatelem pro technologii pro chystané 5G sítě. Čínský velvyslanec v Kanadě Lu Ša-jie dodal, že neexistují důkazy o tom, že by Huawei byl bezpečnostním rizikem.

„Pokud kanadská vláda zakáže společnosti Huawei participovat na 5G síti, bude to mít následky, ještě nevím jaké přesně, ale věřím, že nějaké ano,“ řekl Lu Ša-jie.

Společnost už čelí zákazům různého stupně v několika zemích – například ve Spojených státech, Británii Austrálii, Japonsku nebo Norsku. Kvůli možným bezpečnostním rizikům uvažuje o změně přístupu k čínské firmě Huawei i německá vláda. Napsal to list Handelsblatt. Je podle něj dokonce možné, že se firma nebude podílet na budování mobilní sítě páté generace (5G). Německé ministerstvo vnitra později uvedlo, že vláda ještě nedosáhla jednotného postoje k tomu, zda by měl být Huawei z bezpečnostních důvodů vyloučen z německého trhu.

Vztahy Číny a Kanady se výrazně zhoršily poté, co kanadské úřady minulý měsíc na žádost Spojených států zatkly finanční ředitelku společnosti Huawei Meng Wan-čou. Čína reagovala ostrou kritikou a dožadovala se propuštění a stejně jako nyní vyhrožovala vážnými následky.

Čína poté zadržela dva kanadské občany. Tento měsíc čínský soud také obnovil proces s Kanaďanem, který byl obviněn za pašování drog, a odsoudil ho k trestu smrti. Podle kanadského premiéra Justina Trudeaua se jednalo o „svévolné“ rozhodnutí.

Reklama

Související témata:

Doporučované