Hlavní obsah

Čínská vláda bude spravovat část nového nádraží v Hongkongu. Odpůrci se bojí ztráty některých práv občanů

Foto: YIUCHEUNG, Shutterstock.com

Část nového hongkongského nádraží bude spravovat čínská vláda.

Reklama

Část nového nádraží vysokorychlostní železnice v úterý oficiálně připadla do správy čínské vlády. Prostory budou sloužit pro pohraniční kontroly. Odpůrci se bojí ztráty některých práv občanů Hongkongu, na území pod správou Číny budou totiž platit čínské zákony.

Článek

Část nádraží vysokorychlostní železnice v Hongkongu v úterý oficiálně přešla pod správu čínských úřadů. Kritici se obávají, že tento krok omezí autonomii města a ohrozí jeho dosavadní svobody, napsal deník The Guardian.

Železnice spojí Hongkong s městy jako Kuang-čou a Šen-čen v pevninské části Číny. Nové nádraží v Hongkongu bude otevřeno 23. září. Část jeho plochy bude spadat pod kontrolu čínské policie a čínských celních úřadů a bude tam možné aplikovat zákony platné na čínské pevnině.

V úterý časně ráno se na nádraží konal ceremoniál za přítomnosti představitelů pevninské Číny a Hongkongu, který byl podle listu The Guardian uzavřený pro novináře, a média ani místní poslanci o něm nebyli předem informováni. Vůdkyně Hongkongu Carrie Lamová, jež stojí na straně Pekingu, nicméně odmítla, že by její vláda měla v úmyslu slavnostní událost nějak tajit.

Důvodem čínské správy části nádraží podle hongkongské vlády je, aby cestující měli možnost absolvovat pohraniční kontrolu pro Hongkong i Čínu v jediné budově na hongkongském poloostrově Kchou-lun.

Kritici ovšem již dříve varovali, že v případě realizace plánu budou moci být obyvatelé Hongkongu zatýkáni na hongkongské půdě za činy, které jsou na tomto čínském autonomním území legální, zatímco na čínské pevnině nikoli.

Někdejší britská kolonie Hongkong se v roce 1997 vrátila pod čínskou správu. Základní zákon ale obyvatelům Hongkongu zaručuje rozsáhlé osobní svobody, včetně svobody projevu, i nezávislou justici, které obyvatelé pevninské Číny nemají.

V posledních letech nicméně Peking stále častěji zasahuje do vnitřních záležitostí Hongkongu. Takovým zásahem bylo například dočasné zmizení několika lidí, kteří v Hongkongu na přelomu let 2015 a 2016 prodávali knihy kritické k čínské vládě. Z hongkongského parlamentu bylo zase vyloučeno několik poslanců, již při skládání přísahy protestovali proti čínské vládě v Pekingu.

Kritici vnímají železniční stanici pod částečnou čínskou správou jako symbol těchto zmenšujících se svobod Hongkongu. Nelíbí se jim ani to, že hongkongské úřady čínské vládě budovu pronajímají za symbolických 1000 hongkongských dolarů (2830 korun), přestože se nádraží nachází v jedné z nejdražších částí města. Stoupenci opatření naproti tomu poukazují na čas, který tím cestující ušetří, píše list The Guardian.

Reklama

Doporučované