Hlavní obsah

Čínské investice v Česku jsou zatím velmi nízké, přiznal Zeman. Důvody sám neví

Foto: Profimedia.cz

Prezident Miloš Zeman poskytl rozhovor čínské televizi. Ilustrační snímek.

Reklama

Prezident to uvedl v rozhovoru pro čínskou televizi CCTV, do Číny odlétá s velkou výpravou ve středu.

Článek

Miloš Zeman přiznal, že výše čínských investic v Česku je zatím daleko za jeho očekáváním. Když v roce 2016 při návštěvě čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v Praze uzavíral dohodu o strategickém partnerství, sliboval si, že do roku 2020 do Česka přiteče z Číny až 232 miliard korun. Nyní už je téměř jisté, že se tato částka nepodaří splnit.

„Pokud jde o čínské investice v Česku, musím říct, že ty zůstávají stále velmi, velmi nízké. A to mne pochopitelně mrzí. Nejsou mi přitom jasné konkrétní důvody,“ uvedl Zeman v rozhovoru pro čínskou televizi CCTV, jehož přepis zveřejnil Pražský hrad na svých stránkách.

Nespokojenost s dosavadním výsledkem dohody projevil i premiér Andrej Babiš, který čínské investice řešil minulý týden na summitu v Dubrovníku. „Je třeba, aby se bezpočetné návštěvy a kontakty promítly i do byznysu,“ uvedl Babiš po schůzce s čínským premiérem Li Kche-čchiangem.

Nelichotivou situaci potvrzují i čísla z České národní banky (ČNB). Podle ní se přímé investice Číňanů v Česku za poslední roky snížily o 1,4 (rok 2016) a 15,1 (rok 2017) miliardy korun.

„Vím, že CEFC měla v Číně problémy, za které však rozhodně nejsem zodpovědný. Setkám se s generálním ředitelem CITIC Group a opravdu velmi doufám, že investice skupiny CITIC v Česku budou úspěšnější. S úrovní investic ale spokojen nejsem a očekávám jejich zvyšování,“ nastiňuje prezident jeden ze svých hlavních cílů návštěvy Číny, kam odletí už ve středu.

A vidinu čínského investora nesměřuje pouze na společnost, která se v Česku dostala do povědomí především jako majitel fotbalového klubu SK Slavia Praha.

„Rád bych viděl firmu Huawei jako velkého čínského investora, na kterého stále čekáme. Absenci velkých čínských investorů zkrátka považuji za skvrnu na česko-čínské spolupráci,“ dodává Zeman s tím, že jeho podpora Huawei zůstává i přes varování před bezpečnostním rizikem z mnoha nejen evropských zemí i Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB).

„Jde především o normální obchodní soutěž a konkurenční boj a že chybí konkrétní důkazy, že by Huawei představoval bezpečnostní riziko,“ řekl Zeman v rozporu s oficiálním stanoviskem české vlády.

Na pracovní cestu do Číny Zeman odletí s delegací ve středu. A bude se jednat zatím o největší výpravu. Jen náklady na ní vyjdou téměř na devět milionů korun, což je o tři miliony více, než tomu bylo u cest předešlých.

V pátek se zúčastní zahájení konference k Hedvábné stezce, v sobotu pak během tohoto summitu vystoupí na dvou diskuzních panelech.

Zeman má k plánům stavby nové Hedvábné stezky pozitivní vztah, projekt opakovaně podpořil, stejně jako čínské investice v Česku. Kriticky se k němu naopak staví některé země Evropské unie, které se obávají rostoucího vlivu Číny. Vojenské zpravodajství ve výroční zprávě za rok 2017 uvedlo, že se tato iniciativa kvůli své globální ambici stane zdrojem rostoucích obav představitelů Evropské unie.

Zeman má v plánu také otevření veletrhu Beijing Expo, který se bude věnovat udržitelnému rozvoji a životnímu prostředí, nebo se zúčastní česko-čínského podnikatelského fóra. V rámci české podnikatelské delegace do Číny odcestuje přes 60 zástupců českých firem.

S čínským prezidentem se Zeman setká v neděli brzy ráno středoevropského letního času. Mluvit by spolu měli o bilaterální či ekonomické spolupráci. V plánu má schůzky i s dalšími čínskými představiteli.

Se Zemanem do Číny pojede několik ministrů, mimo jiné končící ministr dopravy Dan Ťok a končící šéfka Ministerstva průmyslu a obchodu Marta Nováková (oba za ANO). Připravena mají separátní bilaterální jednání, zúčastní se ale také programu prezidenta. Součástí výpravy je i hokejista a majitel hokejového klubu Rytíři Kladno Jágr, který bude tváří hokejového turnaje zimních olympijských her v roce 2022 v Pekingu. Jágr byl také v minulých letech hlavní postavou marketingové kampaně Huawei v Česku.

Reklama

Doporučované