Hlavní obsah

Čínské příčesky pochází od zadržených žen, americké firmy mění dodavatele

Foto: US Customs and Border Protection Office of Public Affairs , Profimedia.cz

Zadržená zásilka vlasových výrobků americkým celním úřadem v červnu tohoto roku.

Reklama

Spojené státy přitvrzují v postupu proti čínským dodavatelům vlasových výrobků. Zboží dodávané do celého světa včetně USA a Evropy podle amerických úřadů a lidskopravních aktivistů vzniká v táborech nucených prací.

Článek

Na čínské továrny dodávající do Spojených států tisíce kilogramů vlasů se americká vláda zaměřuje už delší dobu. Podle Trumpovy administrativy čínské společnosti k výrobě vlasových produktů využívají tábory nucených prací v západní autonomní oblasti Sin-ťiang, uvádí CNN. Zadržení příslušníci etnických menšin, převážně Ujgurové, pak nemají vyvážené zboží pouze vyrábět, ale v integračních táborech sami přichází o své vlasy, ze kterých pak výrobky vznikají.

Podle lidskoprávních organizací Čína v internačních táborech zadržuje až dva miliony Ujgurů a příslušníků dalších etnických menšin. Peking se ale těmto obviněním brání, zmíněné tábory označuje za „střediska odborného výcviku“ a tvrdí, že navyšování pracovních kapacit je součástí programu s cílem „zmírnit chudobu“ v regionu. Ve statistikách vývozu ze Sin-ťiangu do USA jsou vlasy třetím nejčastějším artiklem, po chemických produktech a nerostech.

V září vydal americký celní úřad příkaz k zadržení všech příchozích dodávek vlasů z průmyslového areálu společnosti Lop County Hair Products na jihu provincie Sin-ťiang. Letošní rok šlo již o třetí podobný příkaz, naposledy rozruch vyvolalo červnové zadržení dodávky třinácti tun lidských vlasů v hodnotě 800 tisíc dolarů (přes 18 milionů korun). Produkty do Spojených států dodala společnost Lop County Meixin Hair Products. Podobně američtí celníci zadrželi i květnovou dodávku produktů společnosti Hetian Haolin Hair Accessories. Obě společnosti nyní vyšetřuje americký imigrační a celní úřad.

Úřady provincie Sin-ťiang ale podezření odmítají a v odpovědi stanici CNN uvedly, že postupy amerických úřadů „přísně odsuzují“ a považují je za „barbarský čin“ proti „soukromým podnikům“, které „poskytují místním příslušníkům etnických menšin pracovní pozice a pomáhají jim zbavit se chudoby“.

Na stále větší počet zadržených dodávek a především podezření z nucených prací začínají reagovat americké společnosti, které z Číny vlasové výrobky odebírají. K tomu je v létě vyzval i americký celní úřad. „Je naprosto nezbytné, aby američtí dovozci zajistili, že integrita jejich dodavatelského řetězce odpovídá humánním a etickým standardům americké vlády a spotřebitelů,“ řekla agentuře AP Brenda Smithová z uvedeného úřadu.

Obchodní styky s čínskou společností Hetian Haolin Hair Accessories už například přerušila americká I&I Hair, která přestala zboží odebírat poté, co se dozvěděla o obvinění z využívání nucených prací. „Nemyslím si, že mnoho lidí v naší branži doposud trávilo čas zabýváním se otázkou internačních táborů v Číně,“ řekl CNN marketingový manažer I&I Hair William Choe.

Stejně tak reagovala další americká společnost OS Hair. „Byli jsme šokováni, když jsme se dozvěděli o nucené, někdy i dětské práci a internačních táborech týkajících se našich produktů,“ uvedla společnost. K ukončení spolupráce mělo dojít v dubnu, vlasové produkty měly do firmy mířit přes jihokorejskou společnost Selim Fiber. Výkonný ředitel Selim Fiber ale tvrdí, že o nucených pracích nevěděl.

CNN se podařilo kontaktovat několik žen, kterým se podařilo z internačních táborů uprchnout a které holení vlasů v táborech zažily. „Ostříhali nám vlasy úplně dohola,“ cituje CNN Ujgurku Gulbachar Džalilovou, které se podařilo uprchnout přes Kazachstán do Turecka. „Mívala jsem dlouhé vlasy, nic z nich nezbylo,“ říká Džalilová.

Podobnou zkušenost sdělila reportérům i etnická Ujgurka Zumrat Dawutová, která momentálně žije ve Washingtonu. „Měla jsem dlouhé vlasy až po pas,“ říká Dawutová. „Druhý den mě vzali do oddělené kanceláře, kde měli tác se strojkem a nůžkami a ostříhali mi vlasy,“ dodává Dawutová. Podle Dawutové takto byly ostříhány všechny vězněné ženy, což je „rozladilo a stresovalo“. Co se stalo s jejími vlasy, neví. Kdykoli ale v amerických obchodech vidí příčesky z Číny, „bolí ji u srdce“.

Mnohahodinové výslechy, popírání vlastní víry, sexuální násilí i smrt – tak realitu táborů popisuje americká CNN na základě svědectví a uniklých dokumentů. Čínská vláda v táborech podle svého vyjádření provozuje „deradikalizační program“ zaměřený na potenciální extremisty.

V únoru uniklé vládní dokumenty ale odhalily metody, pomocí kterých úřady obyvatele do táborů umisťují. Nejvíce osob zamířilo do internačních táborů pro překročení povoleného počtu potomků. Druhým nejčastějším důvodem k zadržení je pak vyhodnocení osoby jako „potenciální hrozby“. Zadržení jsou v táborech i kvůli záznamu v trestním rejstříku, držení pasu bez návštěvy zahraničí nebo ilegálním náboženským projevům. V detenci můžete skončit i v případě, že někdo z vašich rodinných příslušníků má záznam v trestním rejstříku, zakrýváte si obličej, nosíte dlouhé vousy nebo jste podnikli nedovolenou poutní cestu.

Reklama

Související témata:

Doporučované