Hlavní obsah

Čínské úřady evakuovaly kvůli tajfunu 200 tisíc lidí

Na jihovýchodě Číny řádil tajfun.Video: Jan Marek, AP, Reuters

 

Reklama

Provincii Če-ťiang na jihovýchodě Číny zasáhl v noci z neděle na pondělí tajfun o síle větru přesahující 100 kilometrů za hodinu.

Článek

Čínské úřady evakuovaly na východním pobřeží země více než 200 tisíc lidí celkem z deseti měst. Důvodem byl tajfun Yagi, který krátce před půlnocí dorazil do provincie Če-ťiang, doprovázen větrem o rychlosti přesahující 100 kilometrů za hodinu.

Agentura Nová Čína uvedla, že evakuováno bylo dohromady 204 949 lidí ve městech Tchaj-čou, Čou-šan a Wen-čou. Téměř 21 tisíc rybářských člunů muselo zůstat v přístavech.

Bouře má do oblasti přinést také vydatný déšť, ale s dalším postupem do vnitrozemí severozápadním směrem má postupně slábnout.

Na jihozápadě Číny v provincii Jün-nan pak v pondělí ráno několik desítek domů poničilo zemětřesení o síle pěti stupňů Richterovy škály. V epicentru v městské prefektuře Jü-si muselo být také hospitalizováno pět lidí. Záchranné operace zkomplikoval výpadek proudu a telekomunikace v oblasti.

Léto je v Číně sezonou tajfunů. V posledních letech se podařilo minimalizovat počet jejich obětí díky vládním opatřením, včetně evakuací z ohrožených oblastí.

Reklama

Doporučované