Hlavní obsah

Čínské úřady zadržely zaměstnankyni Bloombergu

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Čínské úřady zadržely Haze Fan, zaměstnankyni Bloomberg News v Pekingu. Důvodem jejího zadržení je dle čínské strany podezření z ohrožení národní bezpečnosti.

Článek

Naposledy byla Haze Fan v kontaktu s jedním ze svých redaktorů v pondělí okolo 11:30 místního času. Krátce poté ji viděli, jak ji z jejího bytového domu vyprovázejí bezpečnostní úředníci v civilu.

Bloomberg se po čtyři dny od jejího zmizení snažil dopátrat informací, kde se jejich kolegyně nachází. S žádostí o pomoc a vysvětlení se obrací od čínské vlády po velvyslanectví ve Washingtonu, D.C. Potvrzení o jejím zadržení jim přišlo ve čtvrtek. Podle něj je zaměstnankyně Bloombergu zadržena pro podezření z účasti na aktivitách ohrožujících národní bezpečnost. K její rodině tatáž informace doputovala 24 hodin po zmizení.

„Máme o ni velký strach a snažíme se aktivně s čínskými úřady komunikovat a celou situaci lépe pochopit. Snažíme se jí poskytnout podporu a dohledávat další informace,“ uvedl mluvčí agentury Bloomberg. „Haze je velice talentovaná a respektovaná členka naší redakce, velmi oblíbená. Všichni se o ni opravdu bojíme,“ uvedl šéfredaktor John Micklethwait.

„Čínská občanka, paní Fan, byla podle příslušných čínských zákonů zadržena Pekingským úřadem pro národní bezpečnost pro podezření z trestné činnosti, která ohrožuje národní bezpečnost. Případ je v současné době vyšetřován. Legitimní práva paní Fan byla plně zajištěna a její rodina byla informována,“ uvedly v oznámení čínské úřady.

Haze Fan je občankou Čínské lidové republiky. Pro Bloomberg začala pracovat v roce 2017. Předtím spolupracovala s americkou stanicí CNBC, CBS News, s arabskou televizí Al-Džazíra či s britskou agenturou Reuters. Čína dovoluje čínským občanům, aby pro zahraniční média pracovali pouze jako asistenti, nikoli jako registrovaní novináři. Nemohou tedy vytvářet samostatně reportáže.

Reklama

Doporučované