Hlavní obsah

Čínský chov prasat bojuje s morem, do konce roku může přijít o třetinu zvířat a pocítí to celý svět

V Číně může pojít až třetina tamních prasat.Video: Martin Zíta, Reuters, Seznam Zprávy

 

Reklama

V Číně může podle CNN do konce roku 2019 pojít přibližně 200 milionů prasat. Tolik se jich chová v Evropě a Spojených státech dohromady. Ceny vepřového masa tak podle americké televize mohou vystoupat do rekordních výšin.

Článek

Třetinu čínského chovu prasat ohrožuje africký mor, zvířata na tamních farmách umírají v řádech tisíců kusů za den. Do konce roku 2019 by podle americké televize CNN mohlo v Číně pojít až 200 milionů kusů prasat, což zhruba odpovídá počtu zvířat chovaných v Evropě a Spojených státech dohromady.

Pro člověka je africký mor prasat neškodný, napsala CNN.

Na africký mor podle americké televize momentálně neexistuje účinný lék. V Číně se poprvé objevil minulý rok v srpnu a zasáhl také do Vietnamu nebo Kambodže. Neznámý není ani v Evropě, s nakaženými zvířaty bojovala i Česká republika.

Čínské úřady už v březnu oznámily, že epidemii dostávají pod kontrolu a mor se nešíří tak rychle jako předtím. Slova Pekingu potvrdil i zemědělský úřad OSN. Udělali všechno, co mohli. Měli jasný plán a poctivě ho dodržují, řekl zástupce organizace v Číně Vincent Martin.

Podle CNN ale může být morem zasaženo více zvířat, než kolik centrální vláda odhaduje. Zejména kvůli tomu, že na regionální úrovni není důvod uhynutí hospodářských zvířat vždy správně identifikován. Někteří venkovští farmáři jsou navíc podle televize zastrašováni, aby případy afrického moru nenahlašovali.

Podle CNN situace na čínském trhu s vepřovým může způsobit stoupnutí cen vepřového masa do rekordních výšin. Ostatní světové chovy ani zdaleka nemají kapacitu, aby úbytek čínských prasat pokryly.

Reklama

Související témata:

Doporučované