Hlavní obsah

Arcibiskup vyzval věřící, aby dávali víc peněz na platy duchovních

Rozhovor s arcibiskupem Janem Graubnerem o financování římskokatolické církve.

 

Reklama

Římskokatoličtí věřící by měli víc přispívat na chod církve, myslí si olomoucký arcibiskup Jan Graubner. Katolické církvi se od letošního roku bude každoročně snižovat o pět procent příspěvek od státu na mzdy duchovních a dalších zaměstnanců.

Článek

Loni katolíci dostali od státu 892 milionů korun jako příspěvek na činnost. Pětiprocentní snižování příspěvku na platy bude pokračovat každý rok. V roce 2030 pak skončí. Katolická církev tak bude muset do budoucna vydělat zhruba miliardu ročně.

„K velkým změnám by nemělo dojít, ale určitě se budou muset věřící víc podílet na provozu církve nebo na mzdách,“ uvedl pro Seznam Zprávy olomoucký arcibiskup Jan Graubner.

„Všude se počítá s příspěvkem farností na platy duchovních,“ dodal.

Finanční náhrada vyplácená v rámci majetkového vyrovnání státu s církvemi loni pro římskokatolickou církev byla 1,282 miliardy korun. Ta je od roku 2014 každý rok stejná a poslední příspěvek za majetek, který od státu nedostane, získá církev v roce 2043.

V roce 2015 byly výnosy z hospodaření katolické církve 994 milionů korun, hospodářský výsledek po zdanění byl 108 milionů korun, uvedl ekonomický poradce České biskupské konference (ČBK) Karel Matyska.

Církevní investice směřují do čtyř základních oblastí - zemědělství a lesnictví, nemovitostí, třetí skupina jsou finanční investice a poslední investice jednotlivých diecézí do vlastních podnikatelských projektů. Těmi jsou třeba regionální projekty jako vlastní minipivovary.

Reklama

Doporučované