Hlavní obsah

Cirkusová Letní Letná v „koronavirové“ verzi představí Španěly i Italy

Foto: soubor Voalá

Festival zahájí představení od španělského souboru Voalá. Pořadatelé slibují, že jeho inscenace naučí i přihlížející s nohama pevně na zemi „umění létat“.

Reklama

Převážně s českým programem, ale i se zahraničními hosty se letos uskuteční festival nového cirkusu a divadla Letní Letná, letos s dovětkem Light. Bude se konat od 18. do 25. srpna v Letenských sadech.

Článek

Vinou protikoronavirových omezení se musela část programu Letní Letné přesunout na příští rok. V reakci na současné uvolňování situace se ale organizátoři rozhodli, že festival dopřejí divákům i letos.

„Zahájení festivalu obstará výjimečným číslem španělský soubor Voalá – a to hned dvakrát za sebou. Další zahraniční ansámbl Galapiat Cirque z Francie se na Letní Letnou vrací po osmi letech. A rovnou se světovou premiérou. Tuzemské publikum jako první uvidí novinku L'ane et la carotte, tedy Osel a mrkev,“ lákají pořadatelé.

„Pomocí série čísel jeden muž vypráví svůj příběh cirkusového umělce. Díky svému věrnému pomocníkovi si uvědomí, že když chce člověk změnit svět, musí začít sám u sebe,“ uvedl ředitel festivalu Jiří Turek.

Premiéra dokumentu Provazochodkyně nad Prahou bude připomínkou nevídaného zahájení loňského ročníku, kdy na 350 metrů dlouhém laně nad Vltavou prošla ve výšce 35 metrů provazochodkyně Tatiana-Mosio Bongongaová. Dokumentární film promítnou za účasti tvůrců a bude přístupný veřejnosti zdarma.

Foto: Cirk La Putyka

Cirk La Putyka chystá inscenaci Kaleidoscope, kterou sestavoval během koronavirové pandemie. Jako v kaleidoskopu se v ní střídají šílené skoky na obřím teeterboardu, tedy zařízení podobném trampolíně, ale s dřevěnou odrazovou plochou, skupinové taneční choreografie, závěsná akrobacie i lety na trampolíně.

V programu letenského festivalu nebude chybět ani to nejlepší z české novocirkusové úrody. Losers Cirque Company a Cirk La Putyka navíc pro návštěvníky chystají překvapení – společnou improvizaci, která bude k vidění poprvé a naposledy právě jen na Letní Letné Light. Jedinečný zážitek o to větší, že půjde o první tvůrčí setkání těchto českých špiček nového cirkusu.

Navzdory zeštíhlení se do programu vešla řada dalších zajímavých doprovodných akcí. I v light verzi myslí Letní Letná na děti. Letos jim dokonce dopřeje místo jedné rovnou dvě scény, které denně nabídnou několik představení.

Letní Letná Light se uskuteční od 18. do 25. 8. v pražských Letenských sadech.

Reklama

Doporučované