Hlavní obsah
Online

Děti se do škol vrátí zřejmě teprve v březnu, Hamáček řeší testy až dnes

Ministr vnitra Jan Hamáček hovoří na tiskové konferenci po jednání vlády o otevírání škol.Video: ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Dění kolem koronavirové epidemie v České republice sledujeme v online zpravodajství.

Článek

Co byste měli vědět

- Vláda chce školy otevřít především maturantům, nebude to ale dřív než v březnu, do té doby musí teprve vytvořit systém jejich testování.

- Vláda dnes schválila žádost o další prodloužení nouzového stavu, a to o dalších 30 dnů, tedy do 16. března.

- Schválila rovněž nový systém kompenzací podnikatelům a firmám. Kompenzační bonus podnikatelům stoupne z 500 na 1000 korun denně.

- Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) oznámil, že dnes vláda neřešila žádná zpřísňování opatření.

  • Hamáček na dotaz Seznam Zpráv: Testy pro školy řeším od dnešního rána

    Poslechněte si zdůvodnění Jana Hamáčka, proč vláda s předstihem neřešila testování žáků nutné pro otevření škol.Video: ČTK

  • Hamáček dostal materiál, který viděl nejprve v televizi

    Hamáček, když hovořil o podkladech z Ministerstva školství, měl na mysli materiál Ministerstva školství, který byl dnes předložen vládě pro informaci a dán na rozpracování Ústřednímu krizovému štábu. „Je snaha, aby se první ročníky začaly vracet od prvního března. Já jsem viděl materiál, který mi poslal pan ministr Plaga, a je to ten materiál, který byl v Otázkách Václava Moravce,“ dodal pouze Hamáček.

  • Hamáček: Testování dětí řeší krizový štáb až od dnešního rána

    Na dotaz Seznam Zpráv, proč vláda, přesněji Ústřední krizový štáb, nezačala dříve pracovat na projektu testování žáků, řekl ministr vnitra Jan Hamáček pouze: „Protože jsme ten materiál z Ministerstva školství dostali dnes ráno.“

  • Hamáček řekl, že testování studentů bude složitá logistická operace

    Ústřední krizový štáb má ve spolupráci s resorty rozpracovat podmínky návratu maturantů na přelomu února a března do škol. Otevřené jsou nyní jen mateřské a speciální školy a první a druhé třídy škol základních. Ostatní školáci mají výuku na dálku. Podle návrhu Ministerstva školství by si dělali PCR test ze slin jednou za týden až dva týdny sami maturanti. Poté by se testování rozšířilo na středoškoláky s praktickou výukou. U žáků základních škol by se využily antigenní testy. Podle Hamáčka bude testování ve školách složitá logistická operace a štáb by měl projednat, jak by se mohl zapojit integrovaný záchranný systém a kraje. Ministerstvo zdravotnictví podle vicepremiérova odpoledního vyjádření musí nejdřív stanovit, jaké testy se zvolí. Poté je potřeba je nakoupit a musí se zajistit i jejich skladování a distribuce. Nutné je znát také přesný postup použití a frekvenci testování. „Dáme dostatečný prostor zřizovatelům i ředitelům škol, aby se na to připravili,“ řekl vicepremiér.

  • Až EU schválí ruskou vakcínu, bude rovna všem, řekl Blatný

    Ministr zdravotnictví Blatný po jednání vlády také řekl: „V současné době neuvažujeme, že bychom dali používání respirátorů FFP2 jako povinnost. Ale odborníci se shodli, že je to věc, která má největší potenciál snížit možnost nákazy. Co se týká ruské vakcíny, pokud bude schválena pro Evropskou unii, pak bude na roveň všem ostatním vakcínám. Nemyslím si, že by případný vstup ruské vakcíny na český trh měl znamenat změnu v přístupu k ostatním vakcínám, jejich výběru.“

  • Hamáček: Pokud někdo plánovitě odmítá opatření respektovat, policie musí reagovat

    Hamáček po jednání vlády řekl, že opatření v chystané novele krizového a přestupkového zákona týkající se porušování protikoronavirových opatření mají být namířena na menšinu lidí, kteří nařízení nerespektují. „Byli bychom rádi, kdyby byla dodržována, ale žijeme v realitě. Pokud někdo plánovitě odmítá opatření respektovat a ohrožuje tím ostatní, je nutné na to reagovat a policie musí mít adekvátní pravomoci,“ vysvětlil. Na mysli má diskutovanou evidenci přestupků proti krizovým opatřením i povinnost informovat o výsledku správního řízení bez zbytečného odkladu ohlašovatele přestupku, tedy nejčastěji policii nebo obecní policii. Přestupek je podle návrhu spáchán opakovaně v případě, kdy od předchozího pravomocného rozhodnutí u stejného přestupku do spáchání dalšího neuplynulo 12 měsíců. Fyzickým osobám by nově mohla být za opakované porušení nařízení uložena pokuta až 30 000 korun, firmám a podnikatelům až čtyři miliony korun.

  • Jen v Praze by testy žáků posledních ročníků středních škol stály 15 milionů týdně

    Vedení školských odborů se vyslovilo proti tomu, aby se odpovědnost za testování přenášela na učitele. Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) upozornil, že jen v hlavním městě by testování žáků posledních ročníků středních škol stálo až 15 milionů korun týdně a je pro něj potřeba vyškolit 800 pracovníků.

  • Konkrétní podobu testování školáků řešíme, řekl Blatný

    „Naším společným cílem je ideálně začátkem března vrátit do škol maturanty a 9. ročníky, podmíněné je to testováním. Na konkrétní podobě strategií se nyní velmi intenzivně pracuje. Pravědpodobně v mezidobí proběhnou pilotní projekty v některých školách, které nám pomohou to doladit,“ dodal Blatný.

  • Blatný: Omezovat pohyb nebudeme, noste ale respirátory FFP2

    „Požádal jsem rakouského ministra zdravotnictví o schůzku. Naše země jsou si blízké. Jsme ale v horší situaci. Po dlouhé diskuzi jsme došli k tomu, že opatření jsou podobná. Rakousko ale zavedlo používání FFP2 respirátorů a má jinak nastavené vymáhání opatření i systém kompenzací,“ řekl na tiskové konferenci po jednání vlády ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Podle něj zatím není jasné, jak je v Česku rozsáhlá tzv. britská mutace koronaviru. Proto vláda neřešila omezování pohybu. Blatný ale požádal obyvatele, aby, je-li to možné, nosili respirátory.

  • Požadavek pražského primátora zůstal nevyslyšen

  • Jak se bude testovat, zatím vláda neví

    Ministr vnitra Hamáček neřekl, jak konkrétně bude testování ve školách vypadat. Uvedl pouze, že otevření škol nesmí negativně ovlivnit epidemickou situaci. Na testovací strategii začne Ministerstvo školství teprve pracovat.

  • Otevření škol musí předejít testování, vláda chystá strategii

    Jan Hamáček (ČSSD), ministr vnitra, po jednání vlády řekl: „Ruku v ruce s návratem školáků musí jít systém testování. Připravíme strategii pro další postup. Od března by se školy mohly otevřít.“

  • Hospodářská komora chce, aby stát nevybíral zálohy na odvody

    Hospodářská komora ČR vyzvala zákonodárce, aby stát živnostníkům, kterým zakázal výdělečnou činnost, stejně jako na jaře loňského roku prominul platby záloh na sociální a zdravotní pojištění. Odvody živnostníci musí hradit, přestože jim stát uzavřel provozovny a zakázal jim jako preventivní opatření proti šíření koronaviru pracovat. Hospodářská komora zároveň ocenila dnešní rozhodnutí vlády, aby osobám samostatně výdělečně činným stát vyplácel místo 500 korun za den dvojnásobek. „Stát by měl obdobně jako na jaře systémově odpustit placení záloh na sociální a zdravotní pojištění a přiměřeně snížit i celoroční výši povinného pojistného právě proto, že to byl zásah státu, který neumožňuje drobným podnikatelům pracovat ani v té míře, aby mohli platit zálohy i jen v minimální výši,“ uvedl prezident komory Vladimír Dlouhý.

  • Maláčová: Vláda schválila návrh na bonus 370 korun za den v karanténě

    Lidé v karanténě by mohli případně dostávat k náhradě mzdy bonus až 370 korun za den. Návrh zákona schválila dnes vláda. Oznámila to ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD). Aby zákon začal platit, musí ho ještě schválit Sněmovna a Senát a podepsat prezident. Zaměstnanci v karanténě dostávají 60 procent svého regulovaného průměrného výdělku. Příspěvek má motivovat k tomu, aby lidé do karantény chodili, nebo aby nakažení hlásili své kontakty. Zlepšení trasování má přispět ke zvládnutí epidemie.

  • Koalice SPOLU určila podmínky pro jednání o podpoře stavu nouze

    Postupné uvolnění škol, přijetí odškodňovacího zákona, předložení krizové legislativy a pandemického zákona nebo odpuštění odvodů živnostníkům a odvodů sociálního pojištění malým firmám považuje koalice ODS, KDU-ČSL a TOP 09 za podmínky pro jednání o stavu nouze. Je připravena o návrzích diskutovat s premiérem Andrejem Babišem (ANO) před čtvrtečním jednáním o prodloužení nouzového stavu ve Sněmovně.

  • Vláda schválila 600 milionů na pomoc kongresům a veletrhům

    Podnikatelé ve veletržním, kongresovém a eventovém průmyslu budou mít kvůli pandemii koronaviru a souvisejícím opatřením nárok na náhrady, schválila dnes vláda. Uvedl to ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). Na pomoc je připraveno 600 milionů korun. Zájemci o podporu budou muset doložit meziroční pokles obratu za březen až říjen alespoň o 30 procent. Stát jim poskytne pomoc ve výši až 60 procent nepokrytých nákladů. Limit pomoci na jednoho žadatele bude 20 milionů korun. Vyplývá to z vládních materiálů.

  • Do konce února může mít Moravskoslezský kraj 100 000 očkovaných

    Do konce února by v Moravskoslezském kraji mohlo být celkem naočkováno 100 000 lidí, všechno ale závisí na dodávkách vakcín. Kraj chce v pilotním režimu začít využívat i velkokapacitní očkovací centrum, které vzniklo na Černé louce v Ostravě. Dnes to řekl hejtman Ivo Vondrák (ANO). Kraj má asi 1,2 milionu obyvatel. Do konce minulého týdne tam bylo první dávkou vakcíny očkováno 27 740 lidí, druhou už dostalo 8395 lidí. „Lze říct, že v maximální možné míře využíváme dávek, které dostáváme. K dnešnímu dni jsme dostali 35 100 Pfizer/BioNTech a 10 900 Moderny,“ řekl Vondrák. Ode dneška do středy se další vakcíny rozvážejí po kraji.

  • Vláda schválila nový systém kompenzací firmám a podnikatelům

    Vláda dnes schválila nový systém kompenzací podnikatelům a firmám, které zasáhly dopady koronavirové pandemie. Řekl ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). Kompenzační bonus podnikatelům stoupne z 500 na 1000 korun denně. Zaměstnavatelé dále získají 500 korun denně na každého zaměstnance. Hlavním kritériem bude v obou případech splnění poklesu tržeb o nejméně 50 procent. Pokračovat bude také program Antivirus, případně další podpory, která na program Antivirus navazují. Nový systém by měl podle Ministerstva financí pomoc dostat k podnikatelům rychleji a ve větším objemu. Základem podpory budou programy, které se osvědčily a fungují. Ty se zároveň rozšíří. „Naopak programy, které se ukázaly jako problematické, budou utlumeny,“ uvedlo Ministerstvo financí.

  • Zoologické zahrady žádají vládu o peníze na svůj provoz

    Zoologické zahrady žádají vládu o finanční pomoc na svůj provoz. Propad v příjmech za loňský rok vyčíslily na více než 180 milionů korun. Jako příspěvkové organizace jsou přitom vyloučeny z možnosti požádat stát o finanční kompenzace. Unie zoologických zahrad to dnes uvedla v prohlášení. Zoo byly loni kvůli vládním opatřením proti šíření koronaviru opakovaně uzavřeny, zavřené jsou i teď. „Finanční ztráty způsobené propadem vlastních příjmů byly vloni skutečně obrovské. Naproti tomu výdaje jsme příliš snižovat nemohli, musíme platit za krmivo, energie, mzdy. Máme sice své zřizovatele, ale i ti zápasí se snížením příjmů, jejich možnosti nejsou neomezené. Situace došla tak daleko, že řada zřizovatelů musela letos přistoupit ke snížení příspěvku na provoz zřizované zoo. Zoologické zahrady se tak pomalu ocitají na prahu provozní a ekonomické krize,“ napsali ředitelé českých zoo sdružených v unii.

  • Vnitro chce koupit mrazicí kontejnery, pomohly by krematoriím

    Ministerstvo vnitra chce nakoupit tři mrazicí kontejnery pro přechodné uchovávání těl zemřelých. Návrh by měla dnes projednat vláda. Některá krematoria a poskytovatelé zdravotních služeb měli v minulosti problémy s kapacitou pro ukládání těl, podle vnitra nelze v budoucnu vyloučit další nárůsty počtu zemřelých oproti dlouhodobým průměrům. Částka za nákup by neměla přesáhnout 15 milionů korun. Podle předkládací zprávy docházelo kvůli epidemii nemoci covid-19 k nárazovému zahlcení jednotlivých zařízení poskytujících důstojné přechodné uložení těl zemřelých. „Během druhé vlny covidu-19 některá krematoria hlásila krátkodobý stopstav, jelikož kapacita jejich chladicích a mrazicích zařízení byla zcela vyčerpána,“ uvádí vnitro.

Reklama

Hlavní zprávy