Hlavní obsah

Cliff Richard vysoudil na BBC a policii skoro 12 milionů. Televize zveřejnila záběry razie v jeho bytě

Britský Elvis Presley uspěl v soudním procesu proti stanici, která o něm referovala „senzacechtivým“ způsobem.Video: Jolana Humpálová, AP

 

Reklama

Soud uvedl, že televize o případu informovala senzacechtivým způsobem, který znamenal závažné narušení Richardova soukromí.

Článek

Britský zpěvák Cliff Richard vysoudil na BBC a policii odškodné v celkové výši 210 tisíc liber, tedy téměř 12 milionů korun, za narušení práva na soukromí. Televize v roce 2014 zveřejnila záběry z domovní prohlídky jeho bytu. Odškodnění 77letému zpěvákovi přiřkl londýnský soud.

Soud uvedl, že televize o případu informovala senzacechtivým způsobem, který znamenal závažné narušení Richardova soukromí.

„Scházejí mi slova. Vůbec tomu nemohu uvěřit. Je to skvělá zpráva,“ citovala zpěváka agentura AP.

Soud nařídil policii a televizi, aby zpěvákovi zaplatily 190 tisíc liber odškodného a dalších dvacet tisíc za to, že si BBC opatřila záběry z razie za odměnu. Ze základní částky 190 tisíc liber má televize uhradit 65 procent a zbylých 35 procent zaplatí policie hrabství South Yorkshire.

Richard byl v době zásahu vyšetřován na základě trestního oznámení o případech sexuálního zneužívání v letech 1958 až 1983, nikdy však nebyl zatčen ani obviněn a vyšetřování bylo před dvěma lety definitivně zastaveno.

Richard patří k nejúspěšnějším a nejznámějším britským zpěvákům, často se mu přezdívalo britský Elvis Presley. Prodal přes 250 milionů desek a přes 21 milionů singlů. V roce 1995 dostal titul Sir.

Reklama

Doporučované