Hlavní obsah

V dílně u Jana Švankmajera. Natočil člověka měnícího se v hmyz

Vychrlil jsem scénář na jeden zátah bez přemýšlení a autocenzury, říká Jan Švankmajer.Video: Tereza Willoughby

 

Reklama

Má to být film, který završí dílo slavného režiséra. Jan Švankmajer ho poprvé ukáže na Mezinárodním filmovém festivalu v Rotterdamu.

Článek

Poslední Švankmajerův film, který zároveň vznikal nejdéle. Scénář k Hmyzu rozepsal už v sedmdesátých letech, tehdy ho ale musel uložit do šuplíku. Dokončil ho potom na jeden zátah bez rozvahy a autocenzury, jedině tak se podle jeho slov může tvůrce vyhnout potřebě lidstvo poučovat nebo napravovat.

Snímek vychází ze situace, kdy vesnický ochotnický spolek zkouší Čapkovo alegorické drama „Ze života hmyzu“. Švankmajer prohlubuje misantropické vyznění hry a ukazuje vnitřní přeměnu člověka v hmyz. V průběhu filmování se navíc rozhodl, že se součástí snímku stanou také záběry z natáčení, které odhalují a vysvětlují způsob jeho tvorby.

V hlavních rolích se představil Jan Budař, Jaromír Dulava, Jiří Lábus nebo Kamila Magálová. Pro dofinancování snímku autoři použili veřejnou sbírku. Současně s Hmyzem vzniká i dokument o Janu Švankmajerovi, který bude dokončený v příštím roce.

Hmyz má premiéru 26. ledna na Mezinárodním filmovém festivalu v Rotterdamu. Česká kina ho uvedou 19. února. Video z návštěvy ateliéru v Knovízi a rozhovor s Janem Švankmajerem naleznete v úvodním videu.

Celý pořad Kultura Terezy Willoughby si můžete pustit níže.

Kultura Terezy Willoughby: V dílně režiséra a výtvarníka Jana Švankmajera, s architektem Josefem Pleskotem v Plečnikově kostele a s galeristou Petrem Nedomou ve světě videoartu.Video: Tereza Willoughby, Tomáš Dusil

Reklama

Související témata:

Doporučované