Hlavní obsah

Zemřeli nám pacienti čekající na vakcínu. Vláda neřeší podzim, říkají praktici

Foto: SZ Michal Šula

Očkování proti covidu-19 by se do budoucna mělo přesouvat do ordinací praktiků, dlouhodobá strategie však stále není hotová. (ilustrační foto)

Reklama

O praktické lékaře by se mohlo očkování proti covidu-19 opírat, místo toho ale zůstává jejich potenciál nevyužitý a slibovaných vakcín znovu přijde méně. Upozornili na to při čtvrteční konferenci.

Článek

Očkování v ordinacích mělo být jednou z cest, jak v Česku rozjet masivní vakcinaci proti covidu-19, a to hlavně u nejohroženějších. Váznoucí dodávky, nepřehledná distribuce a administrativa ale znamenaly pro řadu lékařů spíše frustraci.

„Museli jsme neustále různě kličkovat, bohužel plno pacientů ve frontě na očkování zemřelo a vůbec se ho nedočkalo. V duších praktických lékařů i pacientů to všechno zanechalo šrámy, které si budeme pamatovat dlouho,“ uvedl praktický lékař Cyril Mucha, člen Společnosti všeobecného lékařství ČLS JEP.

Praktičtí lékaři zatím aplikovali 486 tisíc dávek vakcíny, tedy asi každou desátou dosud podanou. Z toho 33 tisíc lidí bylo v ordinacích očkováno vakcínou Pfizer, tou se očkovalo zejména v lednu a v únoru, aktuálně není praktickým lékařům k dispozici. Modernu dostalo 97 tisíc pacientů, vakcínu od AstraZeneca 333 tisíc lidí a látku Janssen 22 tisíc.

Podle předsedy Sdružení praktických lékařů Petra Šonky je celková kapacita praktiků až 50 tisíc očkovaných denně. Ta ale zdaleka využita nebyla.

„Dostali jsme počet vakcín, které jsme byli schopni aplikovat v rozmezí 10 dnů, tedy dvou pracovních týdnů. Podotýkám, že od 1. března uplynulo 12 týdnů –⁠ to znamená, že z 12 týdnů, kdy jsme mohli očkovat, jsme naplno očkovali jen dva. Ostatní týdny očkování stálo a je to škoda. Myslím, že se potenciál praktiků nevyužil,“ míní lékař.

S Modernou to je jinak, než vláda slibovala

Praktici v minulých týdnech opakovaně řešili potíže s váznoucími dodávkami očkovacích látek. Na přímo k nim má nově proudit vakcína Moderna. Ani tentokrát ale vše není podle plánů. Látky přijde 70 tisíc dávek a podle původních informací mělo do ordinací putovat 50 tisíc z nich. Dalších 20 tisíc mělo proudit do krajů na druhé dávky.

„Bohužel je to trochu jinak, nakonec se ukázalo, že vakcíny na druhé dávky bude zřejmě potřeba více a v tuto chvíli mohu oznámit, že má jít k praktickým lékařům na přímo 37 tisíc dávek. Je to velmi frustrující. Byli jsme uvedeni v omyl daty, která jsme dostali od národního dispečinku očkování,“ dodal šéf praktiků.

AstraZeneca jen pro starší?

Logistika a změny v dodávkách ale nejsou jediný problém, který nyní lékaři řeší. Do očkování v ordinacích by mohlo promluvit i téma, které ve čtvrtek řeší Česká vakcinologická společnost. Ta zvažuje, zda kvůli velmi vzácným případům krevních sraženin u mladších ročníků neomezit aplikaci vakcínou od AstraZeneca a Johnson & Johnson pouze pro skupinu lidí starších 50 let. Na to už dříve upozornil Radiožurnál.

„Může to přinést problémy v očkování v ordinacích, ani ne tak kvůli vakcíně AstraZeneca, které stejně přichází málo. To množství, které přijde v květnu a v červnu, padne na druhé dávky. Ale především u Janssen, které má přijít ještě velké množství,“ reagoval Šonka.

Praktici se však shodují, že ve svých ordinacích problémy s těmito vektorovými vakcínami nezaznamenali. Lidé měli pouze běžné a lehké reakce po aplikaci.

Strategie chybí

Už nyní však praktici zmiňují, že je třeba přemýšlet i o dlouhodobém plánu očkování proti covidu-19. Přáli by si například, aby se kromě Moderny do jejich ordinací dostala i látka Comirnaty od konsorcia Pfizer/BioNTech. Česko jí má objednáno největší množství a do budoucna s ní počítá i Evropská unie.

Cestu do ordinací pro Comirnaty ještě více otevřela Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA), když v minulých dnech posvětila skladování vakcíny při běžné chladničkové teplotě, kde ji lékaři mohou uchovat až po dobu jednoho měsíce.

Výhledu do budoucna však v Česku brání jedna zásadní věc –⁠ stále není vypracována dlouhodobá strategie očkování proti covidu-19, kterou slibovalo Ministerstvo zdravotnictví. Původně plánovaná odborná skupina, která měla věc řešit, nakonec nezasedla a ministr Petr Arenberger (za ANO) před pár dny oznámil, že se její činnost pozastavuje. Pokud jde o další poradní skupiny resortu, byly zrušeny a nahrazeny novou Klinickou skupinou Covid. Její složení i program ale stále nikdo nezveřejnil.

„Sám očekávám informaci, kdo tedy bude strategii dál řešit a v jakém časovém horizontu. Je to něco, o čem se musíme začít bavit velmi rychle. A začít se připravovat na podzim a příští rok. Musíme vědět, zda budeme muset přeočkovat dalšími dávkami, kdo to bude dělat, za jakých okolností a podmínek, v tom bychom si co nejdříve měli udělat jasno,“ apeluje šéf praktiků Šonka.

Ani v tom, kdo aktuálně očkování v Česku řídí, není zcela jasno. Národní koordinátorka Kateřina Baťhová oznámila svůj konec už před několika týdny, stále však v řízení logistiky figuruje. Podle praktiků je nyní za věc zodpovědná zejména Rada vlády pro zdravotní rizika v čele s premiérem Andrejem Babišem (ANO).

Reklama

Doporučované