Hlavní obsah

Co dělají ženy prezidenta a premiéra? O jedné se neví nic, druhá fotí pudlíka

Foto: Repro Instagram, Seznam Zprávy

Koláž několika snímků z instagramového účtu Moniky Babišové, manželky českého premiéra.

Reklama

Česko sužuje koronavirová krize, která podle průzkumů připravila o důvěru lidí jak prezidenta Zemana, tak premiéra Babiše. Pomáhat v těžkých časech by mohly i jejich manželky. Dělají ale něco?

Článek

První dáma Ivana Zemanová se na veřejnosti naposledy ukázala začátkem října. To když šla během krajských a senátních voleb se svým mužem odevzdat hlas.

Poté v zemi naplno udeřila druhá vlna koronaviru. Nemocnice i domovy seniorů volají o pomoc. Hledají dobrovolníky. Problémy mají i stovky dětí. Řada školáků nemá počítače, aby se připojila k online výuce. Shánějí je, kde se dá. Všem těmto lidem se snaží pomáhat neziskové organizace, firmy i jednotlivci. Přispět, byť jen projevem empatie, by mohla i první dáma České republiky. Kam se ale poděla?

Na webových stránkách Nadačního fondu Ivany Zemanové je poslední zpráva z 15. října. Píše se v ní, že fond přispěl na opravu Psího domova Řepnice. V souvislosti s koronakrizí se první dáma od jara objevila jen jednou. A to v dubnu na instagramovém účtu Pražského hradu. Ten zveřejnil fotografii Ivany Zemanové, jak v roušce nakládá do auta vitamíny a potravinové doplňky, které fond rozvezl do domovů seniorů.

Foto: Repro Instagram, Seznam Zprávy

Jediná známá aktivita první dámy Ivany Zemanové na pomoc lidem zasaženým koronavirovou krizí, kterou Hrad zveřejnil.

Aktuální program Ivany Zemanové je zřejmě tajný. Redakce o něj žádala na Hradě. Mluvčího Jiřího Ovčáčka jsme se ptali i na to, zda se prezidentova choť zapojila či chystá zapojit do nějaké charitativní nebo dobrovolnické aktivity. Jiří Ovčáček rozhovor pro Seznam Zprávy odmítl. A na dotazy neodpověděl ani písemně. „Děkuji za nabídku, ale nevyužiji ji,“ odepsal pouze.

„Manželka prezidenta je vlastně naprosto neviditelná už od jara, kdy se samozřejmě mohla věnovat charitativní činnosti,“ míní vedoucí Katedry marketingové komunikace a PR Fakulty sociálních věd UK Denisa Hejlová.

Podle ní mohla první dáma třeba navštěvovat zdravotníky, vojáky nebo učitele. „Mohla k nim promlouvat. Ať už osobně, anebo přes různé komunikační technologie. To se nestalo. Ale možná je lépe, že není vidět vůbec, než kdyby dělala něco špatně,“ dodává Hejlová.

Podobně kritický je i politolog Josef Mlejnek: „Mám pocit, že to občas dělá tak trošku jako brigádu. Že to není nějaká trvalá kdovíjak budovaná role. Přitom ten institut první dámy, jakkoliv je formální, tak je důležitý u všech prezidentů.“

Terén Kristiny Cirokové: Proč Miloš Zeman ztrácí důvěru lidí? Jak obstál v době covidu? A co dělají okolní státníci?Video: Kristina Ciroková

O tom, co dělá v době covidu první dáma, tedy nevíme. Jak ale tráví pro Českou republiku těžké dny koronavirové krize manželka premiéra Monika Babišová, to vědí její followeři na Instagramu celkem přesně.

Její prezentaci shledává odbornice na marketing Denisa Hejlová ještě horší než neviditelnost Ivany Zemanové. „Manželka premiéra Babiše do toho veřejného prostoru vstupuje prostřednictvím svých vlastních online médií, zejména prostřednictvím svého Instagramu, na kterém se bohužel ovšem neobjevilo v podstatě nic jiného než fotky z dovolené. Anebo fotky jejího pudlíka a jeho nových svetříků,“ uzavírá Hejlová.

Svůj instagramový účet Monika Babišová skutečně poslední dny plní fotografiemi pudlice Gigi – nového psího přírůstku do Babišovy rodiny.

V létě, kdy premiér Andrej Babiš všechny nabádal, aby trávili dovolenou v Česku, sdílela jeho žena na Instagram fotografie z jachty v Chorvatsku. Později společně odjeli na dovolenou na Krétu.

Redakce zaslala mluvčí vlády Janě Adamcové e-mail s dotazem, zda je manželka premiéra teď v době covidu nějakým způsobem aktivní v charitativní nebo dobrovolnické činnosti, anebo zda se k tomu chystá. Dotaz Seznam Zpráv rovněž zůstal bez odpovědi.

Josef Mlejnek z Katedry politologie Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy k tomu říká: „Když třeba pan premiér dokázal marketingově velmi silně využít svoji svatbu, tak by určitě byl schopen, on a jeho marketingový tým, nějakým způsobem zapojit Moniku Babišovou právě i do té role někoho, kdo pomáhá společnosti zvládat krizi.“

A proč by to bylo potřeba? „Je nutné nasadit všechno. Epidemiologové se snaží nasadit všechno, tak pokud jde o to politické zvládání krize, bylo by vhodné, aby premiér nasadil manželku. Aspoň jako nějaké gesto že by třeba udělala. Mohli by spolu třeba navštívit nemocnici. To si myslím, že by bylo velmi vhodné,“ uzavírá Mlejnek.

Reklama

Doporučované