Hlavní obsah

Co je zač Řád národa? Jeho sympatizant je podezřelý z útoku na Feriho

Vztah mezi Vladimírem Hromádkem a Řádem národa.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Hnutí Řád národa propaguje své postoje na koncertech skupiny Ortel a blízko má, doslova i přeneseně, i k Rusku.

Článek

Vladimír Hromádko, muž, který měl o víkendu napadnout mladého poslance z TOP 09 Dominika Feriho, na svém facebookovém profilu často sdílí příspěvky uskupení Řád národa, které je známé svými nacionalistickými postoji. A naopak Řád národa sdílel například Hromádkův text o společenské degradaci a úpadku politické úrovně.

Při pohledu na Hromádkův Facebook je zřejmé, že jde o hlubší propojení. Často sdílené dezinformace a texty o hrozbě islámu, otevřená podpora ozbrojené domobrany nebo naopak kritika Evropské unie. To všechno jsou témata, kterými se Řád národa také zabývá a snaží se jejich prostřednictvím oslovit co největší počet lidí. To se mu zřejmě daří, protože má na Facebooku o více než 160 tisíc sledujících více než například hnutí ANO.

Co je ale Strana konzervativní pravice – Řád národa (někdy také Vlastenecká unie – ŘN) zač? Jde o politické uskupení vedené kontorverzním Josefem Zicklerem, které pro svou politickou agitaci využívá mimo jiné koncerty nacionalistické skupiny Ortel, s níž natočilo i předvolební videoklip.

Do širšího povědomí se Řád dostal například tím, že jeho zástupce Roman Sedlačík zavolal policii, aby legitimovala černošský pár, jenž se procházel v Hodoníně. Sedlačík se obával, že jde o muslimy, což vzhledem k názorům, které šíří, považoval za problém. Ve skutečnosti šlo o amerického vojáka a jeho manželku, šéfku nadace, kteří byli v Hodoníně na dovolené. Další jméno spojené s řádem je Jiří Maria Sieber, na jehož webu vyšel článek popírající holocaust. „On ale nezpochybňoval holocaust, ale technické řešení plynových komor,“ řekl o něm lídru Řádu Zickler pro Aktuálně.

Řád národa však nebudí emoce jen svým výběrem členů. Jedním z dalších důvodů je jejich oficiální sídlo. Tím je pražská Benešova vila, která patří ruské ambasádě. Člověk, který podnájem poskytuje, je Zdeněk Zbytek, známý například svým projevem na podporu komunistické strany v době sametové revoluce. Zickler i Zbytek přiznávají, že nájem je extrémně nízký a ani jeden se nijak netají svou náklonností k putinovskému Rusku. Ostatně zahradu vily sdílí s ruským velvyslancem. Zbytek je zároveň blízkým přítelem prezidenta Miloše Zemana.

Kolem uskupení se pohybují zejména fyzicky zdatní jedinci, ať již z ozbrojených složek, center bojových umění nebo posiloven. Předseda Zickler tuto informaci nevyvrací, hnutí prý nabízí těmto lidem něco, co jim předtím na politické scéně chybělo. On sám pak byl před revolucí ve Sboru národní bezpečnosti a střelba je jeden z jeho oblíbených koníčků.

Předseda řádu popírá, že by Hromádko byl součástí jeho hnutí, ten toto propojení také odmítá. Podle obou mužů jde jen o ideologickou shodu.

Poznámka: V článku jsme upřesnili větu týkající se webu Jiřího Maria Siebera.

Reklama

Související témata:

Doporučované