Hlavní obsah

Co čeká Česko od září? Výhled ředitele ÚZIS Duška

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Ladislav Dušek.

Reklama

Ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek tvrdí v rozhovoru pro sobotní Mladou frontu DNES, že Česko je na prahu kolektivní imunity.

Článek

Podle Ladislava Duška posunula promořenost spolu s téměř polovinou naočkovaných obyvatel Česko k hranici kolektivní imunity.

„Jsme opravdu blízko. Pokud i mladí lidé vyslyší výzvy a nechají se očkovat, tak zavřeme bránu pro nekontrolovatelné šíření viru. Do podzimu můžeme skutečně vstoupit ve stavu kolektivní ochrany,“ uvedl Dušek v rozhovoru pro Mladou frontu DNES.

Podle jeho predikce v Česku dojde na podzim k nárůstu případů, ale ne tak markantnímu jako loni.

„Určitě nenastane taková vlna jako minulý podzim. Už máme vysokou proočkovanost a také promořenost. To, že počet nových případů naroste, je téměř stoprocentně jisté. Určitě to musíme sledovat, ale je také důležité, jaký to bude mít dopad na zdraví nakažených. Pokud se nám podaří ještě více dotáhnout očkování rizikových skupin, snížíme počet hospitalizací. Doufejme tedy, že sice naroste počet případů, ale dopad na nemocnice bude minimální.“

Podle Duška je důležité, aby se naočkovali i mladí lidé. Lockdown a další drakonická opatření by podle něj nastat neměly.

„Já si to nepřeji a ani nemyslím. Zatím je vývoj optimistický, stále děláme hodně testů, takže máme o situaci relativně dobrý přehled. Navíc nadále postupuje očkování. Já sice o opatřeních nerozhoduji a nemám křišťálovou kouli, takže nemohu se stoprocentní jistotou odpovědět, ale nemyslím si, že situace bude tak dramatická, aby se muselo znovu sahat k nějakým drastickým plošným opatřením,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Doporučované