Hlavní obsah

Ve Slezsku se nakazilo 5 000 horníků, Poláci se už vracejí do práce

Foto: Profimedia.cz

Situace v polských uhelných dolech se podle vlády zlepšila.

Reklama

Horníci v dolech na polské straně Slezska se začínají vracet do práce. Situace se podle polského vicepremiéra zlepšuje, ovšem v celém vojvodství případů znovu přibylo.

Článek

„Prioritou bylo vyřešení situace v ohniscích koronaviru v dolech. A to se povedlo. Naším cílem je, aby mohli horníci v klidu pracovat a abychom vyřešili současné problémy,“ řekl v úterý k situaci v polských černouhelných dolech ministr státních aktiv Jacek Sasin ze strany Právo a spravedlnost.

Období přerušení činnosti dolů ve Slezsku by podle něj mělo „co nevidět“ skončit. V současnosti je prý počet nakažených v dolech „o mnoho nižší“.

První případ nákazy se mezi polskými horníky objevil na konci dubna. Na konci května se rozběhlo masové testování, které dosud probíhá. Doly ale pokračovaly v normální činnosti až do začátku června. V situaci, kdy bylo zhruba mezi 80 000 horníky ve Slezsku nakažených 5 000, rozhodly státní těžební společnosti o uzavření 12 dolů. Naprostá většina horníků měla mírný průběh nemoci.

„Byla bych opatrná“

„Dnes státní těžební společnost Węglokoks Kraj uvedla, že v dole Bobrek už nejsou žádní nemocní lidé a ani lidé v karanténě, takže to je určitě příklad úplně podchyceného ohniska,“ napsala Seznam Zprávám polská novinářka Karolina Baca-Pogorzelská, která se hornictvím dlouhodobě zabývá.

„Přibývá uzdravených horníků a počet nemocných už neroste tak rychle. Nicméně v dolech dál probíhají testy, například v dole Borynia, takže bych při tvrzení, že se už v ohniscích nákaza nevyskytuje, byla opatrná,“ dodala novinářka ke slovům ministra Sasina.

Se šířením nákazy mezi horníky rostl ruku v ruce v květnu a červnu i celkový počet případů ve Slezském vojvodství. To je pořád nejpostiženějším polským regionem. V úterý tu po poklesu opět zaznamenali nárůst případů.

Z celkových 382 polských nových případů jich na Slezsko připadlo 169. To je dvakrát víc než počty z pondělí. Mezi horníky v pondělí odhalili jen 9 nových případů, za úterý hlásí jedna z velkých státních těžebních společností 6 případů.

Kvůli epidemii Česko omezovalo vstup na své území ze Slezského vojvodství, to spadalo společně s Portugalskem a Švédskem do oblasti s nejvyšším rizikem nákazy koronavirem. Od pondělí se režim na hranicích uvolnil a Slezsko se stejně jako celé Polsko řadí mezi země s nízkým rizikem nákazy.

Reklama

Související témata:

Doporučované