Hlavní obsah
Online

Takový byl rok 2022 v redakci Seznam Zpráv

Foto: Michaela Rambousková, Seznam Zprávy

Cukroví osladilo ranní poradu.

Reklama

aktualizováno •

Střípky z redakční kuchyně. Postřehy reportérů z terénu. Informace o tom, co pro vás právě připravujeme. Zpravodajové Seznam Zpráv vám v reálném čase poodkrývají, jak vzniká naše zpravodajství.

Článek
  • 24. prosince: Přejeme vám krásné Vánoce, milí čtenáři

    Redakce Seznam Zpráv by vám, milí čtenáři a čtenářky, ráda popřála pokud možno klidné Vánoce a šťastný vstup do roku 2023.

    Doufáme, že se během následujících dnů vše, co tento dramatický rok přinesl, na chvíli uklidní – abychom nabrali sílu a hned vzápětí vpluli přímo do divokých vod prezidentské volby. Seznam Zprávy v tom budou po celou dobu s vámi.

  • 20. prosince: Se Zimou v pivovaru

    Redakce Seznam Zpráv průběžně sleduje výjezdy prezidentských kandidátů do krajů. Dnes sleduje reportérka Michaela Rambousková s fotografem Michalem Šulou bývalého rektora Univerzity Karlovy Tomáše Zimu. „Jsme na spilce pivovaru v Poličce,“ hlásí reportérka. Spilka je část pivovaru, ve které probíhá kvašení piva. Reportáž ze Zimova setkání s voliči nabídneme dnes večer.

    Foto: Seznam Zprávy

    Reportéři v pivovaru. A pozorní diváci vidí i kandidáta Tomáše Zimu v hloučku za nimi.

  • 20. prosince: Lékárny bez léků

    Na toto Češi nejsou zvyklí. V lékárnách přibývá prázdných polic, chybí léky nejen pro děti, ale i pro dospělé. Experti to vysvětlují mimo jiné výpadky z Asie, kde se Čína stále vypořádává s covidem a továrny nestíhají vyrábět. Situaci v lékárnách a zkušenosti lidí se sháněním léků dnes zjišťuje v pražských ulicích redaktorka Kateřina Němcová.

    Foto: Seznam Zprávy

    Poloprázdné regály v jedné z pražských lékáren.

  • 19. prosince: Sladká porada

    Takové ranní porady domácího týmu by mohly být častěji! Děkujeme tímto mamce nejmenované redaktorky, která nám poslala výslužku z domácího pečení cukroví. Všechno bylo vynikající! Což potvrzuje fakt, že k dopolední kávě už zbývá poslední kousek, pro který se chystá nejmenovaná pisatelka tohoto příspěvku :-).

    Foto: Michaela Rambousková, Seznam Zprávy

    Po čem byste sáhli jako první?

  • 19. prosince: Na Hilšerově tiskovce

    Reportér Seznam Zpráv Jaroslav Gavenda se účastnil tiskové konference senátora a kandidáta na prezidenta Marka Hilšera. Ač někteří čekali, že možná oznámí odstoupení z prezidentského boje, Hilšer naopak vysvětloval, proč chce o hlasy voličů usilovat dál a jaké jsou jeho vize, kam směřovat Česko.

    Foto: Seznam Zprávy

    Jaroslav Gavenda na tiskovce Marka Hilšera.

  • 15. prosince: Na kampani s Pavlem Fischerem

    Dnes jsme v Libici nad Cidlinou, v místním domově pro seniory. Prezidentský kandidát Pavel Fischer dorazil i s barberem – pánským holičem. Právě to si místní senioři přáli v rámci projektu Ježíškova vnoučata, který jim o Vánocích plní přání. Hrálo se na kytaru, Fischer zpíval, hrál šachy… atmosféru tohoto výjezdu mezi voliče vám v reportáži popíše Michaela Rambousková, která byla na místě s fotografem Michalem Turkem.

    Foto: Seznam Zprávy

    Michaela Rambousková a Michal Turek na vánoční baňce (popř. vánoční kouli, kouličce, ozdobě – jak je libo).

  • 13. prosince: V zimním Hřensku

    Reportér Jaroslav Gavenda a fotograf David Neff připravují reportáž z Hřenska, jak se místní podnikatelé, obce nebo národní park České Švýcarsko vyrovnají s následky velkého požáru. Brzy na webu Seznam Zprávy.

    Foto: Seznam Zprávy

    Jaroslav Gavenda a David Neff v Hřensku.

  • 6. prosince: Vztahy s USA jedna vláda nezmění, vysvětluje izraelský diplomat

    Muž číslo dvě izraelské diplomacie Alon Ušpic poskytl při své návštěvě Prahy exkluzivní rozhovor Seznam Zprávám. Redaktor Milan Rokos se ho ptal na krajní pravici v nové izraelské vládě, na postoj židovského státu k Ukrajině i na konflikt s Palestinci. Rozhovor si přečtěte už tento víkend.

    Foto: Petra Mohylová

    Alon Ušpic, generální ředitel izraelského ministerstva zahraničí.

  • 6. prosince: Na summitu v Tiraně

    Lídři zemí Evropské unie se po více než roce sešli na summitu se svými protějšky ze zemí západního Balkánu, které by do budoucna Unii rády rozšířily. Poprvé se takovýto summit koná v jedné z čekatelských zemí. Do albánské Tirany vyrazil i český předseda vlády Petr Fiala (ODS), který chce z pozice premiéra předsednické země řešit zejména spolupráci se západobalkánskými zeměmi při boji s převaděči nelegálních migrantů. Summit v Tiraně sleduje reportérka Michaela Rambousková.

    Foto: Seznam Zprávy

    Summit v Tiraně sleduje reportérka Michaela Rambousková.

  • 5. prosince: Den s Jaroslavem Baštou

    Redaktorka Michaela Rambousková dnes tráví den s prezidentským kandidátem za SPD Jaroslavem Baštou. Kontaktní kampaň v ulicích nebo továrnách se nekoná. Bašta dnes pozval novináře na seminář týkající se svobody slova či změn volebního systému. Publikum složené z příznivců SPD, novinářů, ale i studentů právě poslouchá bývalého velvyslance ve Francii Petra Druláka, který vykládá o alternativní pravdě a populistech „v dobrém slova smyslu“.

    Foto: Seznam Zprávy

    Redaktorka Michaela Rambousková poslouchá Petra Druláka.

  • 5. prosince: Babiše v kampani podpoří Zemanová

    Reportér Jaroslav Gavenda a fotograf David Neff dnes sledují prezidentského kandidáta Andreje Babiše v Královéhradeckém kraji. Dopoledne má Babiš v Náchodě společný program s první dámou Ivanou Zemanovou.

    Foto: Seznam Zprávy

    Reportér Jaroslav Gavenda a fotograf David Neff v Náchodě.

  • 30. listopadu: schůzka s íránskou komunitou v Praze

    Redaktor Milan Rokos se v pražské kavárně Slavia sešel s představiteli íránské komunity. Někteří z nich si přáli kvůli možným represím režimu zůstat v anonymitě, Ariyan oblečený v tričku se sloganem revoluce ale s focením souhlasil. Články o boji Íránců s tamní diktaturou si v příštích dnech a týdnech přečtete na webu Seznam Zprávy.

    Foto: SZ - Milan Rokos

    S Ariyanem v kavárně Slavia.

  • 29. listopadu: O válečných zločinech s lidskoprávní expertkou

    Prague Civil Society Centre pozvalo do Prahy přední vyšetřovatelky válečných zločinů na Ukrajině a jednou z nich byla i Natalia Ochotnikovová, se kterou se setkala redaktorka Tereza Ulrychová. Natalia pracuje pro lidskoprávní organizaci ZMINA a je expertkou na mezinárodní humanitární právo a práva žen.

    O tom, jaká je válka právě pro ženy, nebo o tom, jak se ruští vojáci chovali v nyní osvobozeném Chersonu, se dočtete na našem webu v příštích dnech.

    Foto: Natalia Ochotnikovová

    Natalia Ochotnikovová (vlevo) s redaktorkou Terezou Ulrychovou (vpravo).

  • 17. listopadu: Přijďte nám říct svůj názor do stánku na Václaváku

    Redakce Seznam Zprávy se zapojila do Festivalu svobody, který ve čtvrtek 17. listopadu připomíná výročí sametové revoluce i události z roku 1939. Pietní a kulturní akce probíhají ve více než 30 městech napříč Českem.

    Na oslavách v Praze najdou zájemci také náš stánek. V něm budou mít lidé možnost vyjádřit na kameru svůj vzkaz k výročí 33 let svobody a demokracie, a podělit se tak o svůj pohled s dalšími čtenáři Seznam Zpráv.

    Foto: Seznam Zprávy

    Stánek otevírá v 16:30, stojí na rohu Václavského náměstí a Opletalovy ulice.

  • 17. listopadu: Sledujeme průvod demonstrantů k České televizi

    Z Opletalovy ulice u hlavního nádraží v Praze vyrazil průvod lidí k České televizi, kde by se měla konat další protivládní demonstrace. Situaci sleduje reportérka Michaela Rambousková, která se lidí ptá, proč jim vadí právě veřejnoprávní stanice, v čem podle nich lže.

    Foto: Seznam Zprávy

    Redaktorka Michaela Rambousková hlásí, že průvod demonstrantů přerušil provoz na magistrále ve směru k Nuselskému mostu.

  • 16. listopadu: Slovenská prezidentka poskytla rozhovor Seznam Zprávám

    Prezidentka Slovenské republiky Zuzana Čaputová poskytla rozhovor šéfredaktorovi Seznam Zpráv Jiřímu Kubíkovi. Celý rozhovor si poslechněte ve čtvrtek 17. listopadu v 7:00 hodin ráno na Seznam Zprávách nebo v podcastových aplikacích ve speciálním vydání Ptám se já. Už nyní se ale můžete podívat na fotografiích, jak rozhovor probíhal.

  • 16. listopadu: Chystáme pro vás rozhovor se šéfkou běloruské opozice

    Foto: Seznam Zprávy

    Hlavní představitelka běloruské opozice Svjatlana Cichanouská po rozhovoru s reportérem zahraniční rubriky Seznam Zpráv Filipem Harzerem. Cichanouská se v Praze zúčastní několika akcí k oslavám 17. listopadu, s Filipem hovořila (mimo jiné) o běloruském boji za svobodu.

  • 15. listopadu: Rozhovor o svobodě s čínským disidentem

    U příležitosti 17. listopadu a Festivalu svobody přicestoval do České republiky čínský disident Samuel Chu. A to i přesto, že jsme jednou z mála zemí, kde mu na základě hongkongského zákona o národní bezpečnosti hrozí vydání do Číny.

    Samuelův otec po masakru na pekingském náměstí Nebeského klidu v roce 1989 pomáhal disidentům na útěku, za což byl potrestán. I Samuela stíhá státní bezpečnost, jak ale sám v rozhovoru pro Seznam Zprávy říká: „Dokud mě nedostanou, budu mít stále co říct. To, že dnes už za svobodu a demokracii nemusíme položit život, neznamená, že je zadarmo.“

    Na rozhovor se můžete těšit 17. listopadu.

    Foto: Daniela Kučerová

    Samuel Chu během rozhovoru s redaktorkou Danielou Kučerovou.

  • 11. listopadu: Rozhovor s odborníkem na bezpečnost podmořské infrastruktury

    Evropa se po sabotážích plynovodů Nord Stream 1 a 2 zaměřila na zvýšení bezpečnosti podmořské infrastruktury. Podle německého odborníka Jonase Frankena to je ale běh na dlouhou trať. Jak jsou internetové kabely a další infrastruktura zranitelné, popsal Franken během rozhovoru s redaktorem Seznam Zpráv Lukášem Markem.

    Článek připravujeme, těšit se na něj můžete po víkendu.

    Foto: Seznam Zprávy/Zoom

    Jonas Franken při rozhovoru s redaktorem Seznam Zpráv Lukášem Markem.

  • 10. listopadu: Pozdrav od Eiffelovy věže

    V pátek 11. listopadu, na který připadá Den válečných veteránů, bude u hřbitova v obci Chestres u města Vouziers ve francouzském departementu Ardensko otevřena druhá československá Zahrada míru jako upomínka na chrabrost československých vojáků.

    Na hřbitově je pohřbeno přes 282 padlých Čechoslováků, kteří byli převážně příslušníky 21. a 22. regimentu samostatné československé armády ve Francii a kteří bojovali po boku Spojenců o budoucí nezávislost československého státu a za svobodu. Jedná se o mezinárodní projekt, pod nímž je podepsána Nadace Karel Komárek Family Foundation.

    Z místa bude reportovat náš kolega Marcel Faikis, který se už přesunul do Francie. A poslal pozdrav ze střechy české ambasády v Paříži, kde se setkal s velvyslancem ČR Michelem Fleischmannem.

    Foto: Seznam Zprávy

    Editor Seznam Zpráv Marcel Faikis (nalevo) s velvyslancem ČR v Paříži Michelem Fleischmannem.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy