Hlavní obsah

Co se změní od pondělí. Nejspíš

Foto: vláda.cz

Ministr zdravotnictví Petr Arenberger.

Reklama

Vláda rozhodla o další fázi rozvolnění, k němuž dojde v pondělí 3. května. Je ale možné, že v pondělí otevřou obchody a vrátí se žáci druhých stupňů do základních škol. O tom má kabinet rozhodnout ještě tento čtvrtek.

Článek

Vláda na dnešním jednání rozhodla, jak se má Česko vracet do normálu od pondělí 3. května, kdy se uvolní první polovina takzvaného druhého balíčku. Ale o jeho druhé polovině kabinet rozhodne ve čtvrtek podle aktuálních čísel. Zatím je jisté uvolnění některých služeb a také návrat dalších školáků do lavic ve třech krajích.

Služby

Co je už jisté v celém Česku, je, že od pondělí 3. května se nezávisle na tom, jaké jsou ve kterém regionu nárůsty nově nakažených, otevřou služby péče o tělo, tedy třeba kadeřnictví či pedikúry. Fungovat budou v takzvaném režimu jeden na jednoho. Tedy jeden zákazník na jednoho obsluhujícího.

Klienti budou muset přijít s profesionálně provedeným negativním testem na koronavirus. „Antigenní test provedený na odběrovém místě platí 72 hodin po odběru, PCR test bude s platností 7 dnů,“ uvedl ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO). Služby budou moct využít i lidé, kteří v uplynulých 90 dnech prodělali onemocnění covid-19, nebo ti, kteří již mají 14 dnů po ukončení kompletního očkování.

Klienti a obsluha budou muset dodržovat také hygienická opatření, jako jsou dezinfekce či rozestupy od dalších lidí. Otevřou i salony pro zvířata.

O otevření dalších služeb se v návaznosti na počty nakažených rozhodne ve čtvrtek. Jednalo by se opět o regionální rozvolnění u galerií, muzeí či památek bez skupinových prohlídek v krajích s dobrou epidemickou situací.

Otevření škol

V krajích s nejlepším skóre, tedy v Karlovarském, Královéhradeckém a Plzeňském, se od 3. května vrátí k prezenční výuce žáci 2. stupňů základních škol, a to takzvaně rotačně, jak to již funguje u prvních stupňů.

Šanci na návrat druhých stupňů do škol a také na plné otevření mateřských škol bez testů a roušek mají i další dva regiony – Praha a Středočeský kraj. „Tam je to podmíněno dobrým vývojem epidemické situace a poklesem pod 100 nově nakažených na 100 tisíc obyvatel. Finální rozhodnutí padne ve čtvrtek,“ uvedl ministr školství Robert Plaga (za ANO).

Maturity

Ministr Plaga uvedl, že úřední maturity nebudou. Minulý pátek ho k jejich zavedení vyzvala Poslanecká sněmovna. Podle Plagy se však maturantům udělal už dostatek ústupků k tomu, aby maturitu zvládli i v letošních ztížených podmínkách.

Novým ústupkem bude zvýšení počtu opravných termínů pro neúspěšné maturanty. „Opatřením obecné povahy přidáme jeden opravný termín na začátek léta. Jeden přidáváme i u praktické zkoušky, podle podmínek a potřeb školy vypíšou ředitelé v průběhu léta. Myslím, že takto ten komplex opatření je skutečně finální,“ uvedl Plaga, který rovněž vyzval Sněmovnu, aby uklidnila situaci a umožnila studentům soustředit se na přípravu na maturitní zkoušky.

Lázně

Ministerstvo nově dovolilo otevření lázeňské péče pro samoplátce, kteří v posledních 90 dnech prodělali onemocnění covid-19, ale nedosahují na lázeňský pobyt takzvaně na křížek.

Obchody? Uvidí se ve čtvrtek

Zda otevřou zbývající obchody, rozhodne kabinet ve čtvrtek. Podle takzvaných balíčků je jejich otevření vázané na celorepublikové počty nově nakažených za sedm dnů. Počet nových nákaz na 100 tisíc lidí musí klesnout pod 100, momentálně je celorepublikový průměr na 163.

Pokud by vláda o otevření obchodů rozhodla, musela by i v souladu se svými dřívějšími proklamacemi o prioritě škol otevřít i prezenční výuku na 2. stupních základních škol ve všech regionech.

„Naší snahou je co nejvíce vyčkat, aby se po krajích mohly otevírat školy, pokud to epidemická situace dovoluje. Teprve následně v těch několika krajích, které by byly rizikové, by se to otevřelo současně (školy i obchody – pozn. red.),“ vysvětlil Arenberger. Podle Plagy je potřeba co nejvíce klesnout k hranici 100 na 100 tisíc, aby se vytvořila dostatečná epidemická rezerva.

Reklama

Doporučované