Hlavní obsah

Co zbylo z olympijských parků pro Rio? V Pardubicích se znovu sportuje, hledají tu mladé talenty

Sportovní park v Pardubicích vznikl na základech parku olympijského. Děti si vyzkouší až padesátku sportů a pak se do klubů jen hrnou.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Když před dvěma lety vyrostl v Pardubicích Olympijský park jako doprovodná akce k olympijským hrám v Rio de Janeiru, obyvatelé krajského města byli nadšeni a podobnou akci vyžadovali i po skončení her. Několik nadšenců spolu s městem a tamními firmami jim vyšlo vstříc. Rozjeli podobně ambiciózní projekt - Sportovní park. Jeho druhý ročník nyní začal v pardubickém parku Na Špici. Děti si tam mohou vyzkoušet padesát různých sportů až do neděle 19. srpna.

Článek

Celá akce je vlastně jedním velkým náborem. Budoucí sportovci si tam mohou vyzkoušet řadu disciplín a z nich vybrat tu, která jim nejvíc vyhovuje. Rodičům tak odpadá možné zklamání z toho, že potomkovi se nelíbí jimi zvolený sport. Po dobu konání akce se na sportovištích vystřídají tisíce dětí.

Jedním z nich byl i syn Barbory Badalcové z Heřmanova Městce na Pardubicku. „Syn už zkoušel florbal a teď chodí do hasičů. Loni si tady vyzkoušel ragby, které se mu líbilo, ale to pro nás bylo bohužel trochu z ruky, protože nejbližší klub je až v Přelouči. Pokud ho letos nějaký sport zaujme, budeme ho podporovat, pokud bude klub třeba v Pardubicích, to budeme ochotni dojíždět,” uvedla mladá matka.

Její slova potvrzuje i manažer Sportovního parku Pavel Stara, podle něhož už po prvním ročníku zaznamenaly sportovní kluby na Pardubicku nárůst zájmu dětí. „Byla to úspěšná akce a jak od klubů, tak od rodičů jsme cítili, že chtějí, aby park nějakým způsobem pokračoval,” říká Stara, který je hlavním mozkem devítidenní akce.

„Jedeme na turnusy, aby se jednotlivé sporty a kluby mohly vystřídat. Každý tady působí tři dny. Vystřídá se nám tady 50 sportů a 70 až 75 sportovních klubů,” říká.

Kromě tradičních a oblíbených sportů jako fotbal, basketbal či lehká atletika, se ve Sportovním parku představují i menší sporty, ke kterým mnohdy není úplně jednoduché se dostat. Dětské sportovce se snažili zaujmout například i thaiboxeři z pardubického Pretorianu. „Thaibox je komplexní sport, díky kterému se děti vyvíjejí ve všech směrech. Mohou s ním začít už v šesti letech,” vysvětluje Kristýna Vidnerová, trenérka dětského thaiboxu. U jejího stánku mezitím trénuje kopy několik chlapců i jedna dívka.

Plno je i u házenkářů, kteří pro děti připravili hřiště na miniházenou. „Děti dostanou míč a mohou si vyzkoušet si hodit na bránu,” říká Petr Voženílek z pardubického Dámského házenkářského klubu. Oblíbený sport si u něj však mohou vyzkoušet i kluci.

Sportovní park v Pardubicích potrvá až do neděle 19. srpna. Kromě stanovišť s jednotlivými sporty, kde si děti mohou nechat zapisovat body za absolvovaná sportoviště do speciální hrací karty, jsou pro děti i dospělé připraveny i sportovní exhibice či autogramiády známých českých sportovců, například medailistky z Pchjongčchangu, rychlobruslařky Karolíny Erbanové. V neděli se jako součást akce běžela i Gladiator race a na sobotu 18. srpna je připraven oblíbený závod Barvám neutečeš.

Reklama

Doporučované