Hlavní obsah

Colores Olomouc ozdobí galavečer s umělci z několika zemí

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

V Olomouci vrcholí přípravy na čtyřdenní festival Colores Olomouc. Letos ho svou účastí ozdobí například houslistka Lada Fedorová nebo hudební formace Shahab Tolouie Quintet, která vystoupí v parkánu Konviktu.

Článek

Vyvrcholením festivalu bude galavečer, na kterém se představí 11 umělců ze čtyř evropských zemí, řekl dnes ČTK ředitel festivalu Viktor Šebesta. Multižánrová přehlídka kromě toho přinese flamenkové workshopy, na své si přijdou i gurmáni. Konat se bude od 23. do 26. července.

Vyvrcholením akce mělo být původně vystoupení španělského souboru Ballet Flamenco Español, kvůli pandemii koronaviru však museli pořadatelé tento program zrušit. Místo něj v pátek 24. července v Moravské filharmonii Olomouc spatří diváci unikátní hudebně-taneční představení, které vzniklo speciálně pro tuto přehlídku. „Oslovili jsme flamenkové umělce, kteří žijí v okolních státech. Během rekordně krátké doby se podařilo vytvořit uskupení pěti tanečnic a šesti hudebníků z České republiky, Slovenska či Polska. Bude to speciálně pro festival Colores,“ uvedl Šebesta.

Pořadatelé se rozhodli festival s dvanáctiletou tradicí uspořádat poté, kdy byly povoleny akce s účastí až 300 lidí. Situace kolem koronaviru však galavečer přesunula z Výstaviště Flora do menších prostor filharmonie; kapacita sálu Reduta je 500 míst, doplnil ředitel festivalu.

Diváci se kromě galavečeru mohou o den později těšit i na koncert hudební formace Shahab Tolouie Quintet, která předvádí strhující kombinaci mystiky perské hudby a žhavých rytmů španělského flamenka. „Na jejich koncertech diváky vždy zaujme národnostní různorodost muzikantů, kteří pochází ze tří zemí a dávají hudbě zároveň divokost, ale i dynamiku. Hlavním lákadlem je ovšem sám Shahab, který pochází z Íránu. Disponuje skvělou technikou hry na jedinečný tříkrký nástroj fusetar, ale i cizokrajně zabarveným zpěvem,“ doplnil Šebesta. Součástí open air koncertu na parkánu Konviktu bude také přehlídka španělské gastronomie v podání španělského kuchaře Enriqueho Garcíi Tejada.

Na 26. července připravili pořadatelé houslový koncert Lady Fedorové, která žije v Dánsku. V Olomouci představí spolu s pianistkou Lucií Kauckou virtuózní díla španělských a latinskoamerických autorů. Koncert se uskuteční v sále Mozarteum Arcidiecézního muzea Olomouc. Součástí přehlídky jsou i taneční workshopy se španělskými lektory a opening fiesta v Latino baru, která 23. července festival otevře.

Reklama

Doporučované