Hlavní obsah

COVID-19 na Blízkém východě. Írán mlží, Sýrii čeká humanitární katastrofa

Foto: Profimedia.cz

Koronavirus zasáhl i Blízký východ.

Reklama

Článek

O tom, jak to s koronavirovou krizí vypadá v USA, Británii nebo v Číně, se mluví hodně. Nový díl Checkpointu se proto věnuje jiné části světa, Blízkému východu. Jak je na tom Írán? A co by znamenala epidemie v Afghánistánu?

Třeba v Íránu už epidemie nového koronaviru propukla ve velkém. Podle politologa Josefa Krause z Masarykovy univerzity jsou ale počty, které íránský režim uvádí, podhodnocené. A naznačují to i zmatečné, často protichůdné informace, které Írán vypouští do světa.

Jiné oblasti sužované dlouholetými válečnými konflikty i nestabilním politickým podhoubím – jako třeba Sýrie nebo Afghánistán – se na propuknutí koronavirové nákazy teprve připravují. V jejich případě by šlo podle odborníků o katastrofu. Mluvili jsme o tom s analytikem Janem Danielem z Ústavu mezinárodních vztahů.

To Spojené arabské emiráty stojí trochu stranou blízkovýchodních válečných konfliktů. Ve federaci ale leží dvě obrovská mezinárodní letiště, v Dubaji a Abú Dhabí, která jsou důležitým cestovním uzlem mezi Evropou, Asií a Austrálií. Před týdnem se Emiráty rozhodly přerušit všechny lety do i ze země.

Právě v Dubaji se měla konat podobně obří mezinárodní akce jako olympiáda v Tokiu - světová výstava EXPO. Prozatím tedy není odložená. Tento týden ale hlavní řídící výbor EXPO jednal o ročním odkladu. Pavilony jsou rozestavěné, exponáty rozdělané. V jakém stavu je aktuálně český pavilon, jsme se ptali generálního komisaře EXPO za Českou republiku Jiřího Františka Potužníka.

Aktuální vydání Checkpointu si poslechněte v přehrávači nahoře.

Checkpoint

Každotýdenní desetiminutovka o světovém dění se zahraničními redaktorkami Jolanou Humpálovou (@Jolana_H) a Evou Soukeníkovou (@eva_souk).

Z pražského Smíchova.

Za hranice.

Zevrubně.

Napište nám svoje tipy, postřehy, nápady i připomínky na audio@firma.seznam.cz.

Reklama

Doporučované