Hlavní obsah

Covid-19 nabírá znovu na síle, a přece se mají otevírat obchody

Foto: vláda.cz

Ministr zdravotnictví Jan Blatný nepovažuje otevření obchodů za rozvolnění.

Reklama

Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného by se mohla situace v Česku kvůli šíření nemoci covid-19 během dvou až tří týdnů zhoršit.

Článek

Situace v souvislosti se šířením nákazy koronavirem v Česku se komplikuje, a přenos onemocnění tak znovu nabírá na síle.

Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za hnutí ANO) je možné, že se po Chebsku, Sokolovsku a Trutnovsku uzavřou ještě další okresy. A to nejen proto, že v některých nemocnicích dochází volná lůžka pro nemocné s koronavirem.

„Západní část republiky je postižena více, východní méně. Nejhůře je na tom Karlovarský kraj. Také je tam pravděpodobnost šíření takzvané britské mutace vyšší. Je možné, že uzavírání okresů přijde i jinde,“ řekl na tiskové konferenci ministr Blatný.

A za dané situace se připravuje otevření obchodů – měly by se otevřít už další týden, v pátek o tom bude rozhodovat vláda.

Podle slov ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za hnutí ANO) bude muset mít personál respirátory a ministr Jan Blatný řekl novinářům, že by nechtěl, aby se o otevření maloobchodu hovořilo jako o rozvolnění.

„Budou nastavena taková pravidla, aby se zabránilo šíření nákazy,“ uvedl ministr, který v této souvislosti vyzývá občanskou společnost. „Jde o to, abychom byli všichni ochotni udělat vše, abychom snížili přenos. Nemůžeme si dovolit zhoršení situace,“ prohlásil Blatný.

Zároveň s tím však očekává, že se do dvou či tří týdnů počty nakažených s covidem-19 budou zvyšovat. A sděluje, že kapacity nemocnic jsou přitom podle něj už nyní na hraně. Péče funguje jen díky převozům pacientů mezi kraji.

V úterý bylo pozitivně testováno téměř 12 500 lidí. V nemocnicích leží přes 6 000 pacientů s covidem-19, téměř 1 200 potřebuje lůžko na jednotkách intenzivní péče – to je číslo, které se podle agentury ČTK těsně blíží rekordům podzimní silné vlny pandemie.

Při dalším zhoršování situace ministerstvo zvažuje zapojení i specializovaných nemocnic, které se dosud na léčbě pacientů s covidem-19 nepodílely.

Podle ministra se navíc připravují na to, že by lékaři v případě, že se kapacita v nemocnicích naplní, rozhodovali, jaký pacient dostane přednost. A to třeba v případě, kdy ho bude nutné připojit na plicní ventilátory.

„Pokud se bavíme o tomto hypotetickém scénáři, v situaci, kdy bude nedostatek nějakého typu péče a budou na něj dva nemocní, se rozhodnutí musí udělat v zákonném rámci země na základě zdravotnické etiky,“ prohlásil Blatného náměstek Vladimír Černý.

Když ministr Blatný mluvil o uzavření dalších okresů, zmínil, že v některých už je k takovému kroku blízko. Jeden takový, o kterém se tento týden podle něj uvažovalo, byl v Plzeňském kraji. Nakonec se od toho zatím ustoupilo.

„Je možnost postupovat podobně jako na Trutnovsku i v jiných oblastech. Byla možnost zavést podobná opatření v Plzeňském kraji, zatím se tam ale situace řeší jinak,“ popisuje Blatný.

I když se mají od 22. února otevřít všechny obchody a od 1. března také školky, tak podle ministra v uzavřených okresech Cheb, Sokolov a Trutnov se nic měnit nebude. Tady zůstanou obchody a školy dál uzavřené.

Reklama

Doporučované